10 tips om volgend jaar minder belasting te betalen - Rekening.be

10 tips om volgend jaar minder belasting te betalen

Zal je weer moeten bijbetalen dit jaar? We hebben hieronder een aantal leuke tips voor je.

1. Pensioensparen

In ons land zijn er al 3 miljoen mensen die aan pensioensparen doen. Misschien denk jij nog niet echt na over je pensioen. Dat hoeft ook niet, maar geniet wel van het mooie belastingvoordeel dat je ermee kunt behalen. In 2019 zijn er twee opties. Bij een maximumbedrag van € 980 is het belastingvoordeel 30%, dat betekent dus € 294 maximaal. Bij een hoger bedrag krijg je 25% terug tot € 1.260, daarmee kun je dus een voordeel bereiken van € 315. Dat laat je toch niet lopen?

2. Schenken aan een goed doel

In ons land wordt gul geschonken aan goede doelen. Maar wist jij dat je hier ook belasting voor kunt terugkrijgen? De regels zijn simpel. Het goede doel moet op de lijst van FOD Financiën staan en daarmee erkend zijn. Per jaar moet je minimaal € 40 per instelling hebben geschonken.  Je belastingvoordeel kan oplopen tot 45% van de schenkingen. Die teruggave geldt over maximaal 10% van je inkomen.

3. Kinderopvang

Kinderopvang is niet bepaald goedkoop, maar de overheid wil het werken door beide ouders stimuleren. Daarom is er een mogelijkheid tot aftrek van kinderopvang. In principe is dat een bedrag van €11,20 per kind per dag. Daarmee kan je dus maximaal € 5,04 besparen voor elke keer dat kinderopvang nodig is.

4. Dienstencheques voor je poetshulp

Als je allebei werkt, is een poetshulp al gauw een noodzaak. Ook hier kan je flink wat belastingvoordeel behalen. Als jij namelijk je poetshulp met dienstencheques betaalt, krijg je daarvoor een belastingvoordeel van 30%. Heel concreet betekent dit dat je, voor een dienstencheque die € 9 waard is, voor je poetshulp maar € 6,30 netto hoeft te betalen. In 2019 is er een plafond per persoon van € 1.500. Voor een koppel loopt dat bedrag dan op tot € 3.000. Let er wel goed op dat niet een van beide partners het maximumbedrag overschrijdt, dan komt dat meerdere namelijk niet in aanmerking voor belastingvoordeel. Pas op: woon je in Brussel, dan is het voordeel aanzienlijk minder, namelijk maar € 1,35 voor een cheque van € 9.

5. Geld lenen aan een kmo met belastingvoordeel

Heb jij spaargeld dat je bereid bent te lenen aan een kmo of een vriend/familielid die zelfstandig is? Over het bedrag dat je leent, kan je een belastingaftrek claimen van 2,5%. De aftrek bedraagt in 2019 niet meer dan € 1.250, dat is dus bij een lening van € 50.000. Pas op: geld uitlenen doe je natuurlijk alleen na een zeer zorgvuldige afweging van de risico’s. Geen enkel belastingvoordeel weegt op tegen het kwijtraken van geleend geld.

6. Duurzaam bouwen

Heb jij aandacht voor het milieu en wil je zelf een steentje bijdragen door duurzaam te gaan bouwen? Er zijn diverse mogelijkheden om milieuvriendelijk voorzieningen te realiseren, zowel voor nieuwe als voor bestaande woningen. En de overheid is bereid om je hierbij een handje te helpen op financieel gebied. Er zijn voor diverse projecten subsidies te verkrijgen die als belastingvoordeel worden verstrekt op de investeringen die jij gaat doen. De bedragen die hiermee gemoeid zijn, kunnen behoorlijk oplopen. Kijk hiervoor op de site van de overheid met betrekking tot ‘subsidies voor duurzaam bouwen’. Kom je er niet alleen uit? Neem dan contact op en vraag extra informatie aan. Dat is beslist de moeite waard om te overwegen voordat je begint.

7. Langetermijnsparen

We zijn een zeer spaarzaam volk. Als jij ook ieder jaar een bedrag opzijzet dat je gedurende een langere periode niet nodig hebt, dan kun je hier ook nog eens een behoorlijk belastingvoordeel mee realiseren. De spaarvorm die je kiest moet dan voldoen aan het stelsel van langetermijnsparen. De belangrijkste voorwaarde is dat je het geld niet tussentijds kunt opnemen en het dus niet meer vrij beschikbaar is voor je. Iedere bank in België heeft een fiscale spaarrekening die voldoet aan de voorwaarden. De belastingvermindering bedraagt 30% over het bedrag dat je inlegt. In 2019 is de maximale inleg die voor belastingrestitutie in aanmerking komt, bepaald op € 2.350. Met die tip kan je dus door te sparen op lange termijn in 2019 een belastingvoordeel krijgen van maar liefst € 693. Dat moet beslist erg aantrekkelijk klinken.

8. Woonkrediet

Als je een eigen woning hebt of overweegt die te kopen, zal je ook waarschijnlijk een hypothecaire lening hebben of moeten aangaan. In Vlaanderen kom je in aanmerking voor een woonbonus als je een hypotheek hebt gesloten op het huis dat je ook zelf bewoont. De basisbedragen voor de woonbonus zijn afhankelijk van het jaar waarin je de hypotheek hebt afgesloten. Wil je precies zien op welke woonbonus jij recht hebt, kijk dan naar het overzicht op de website van de Vlaamse overheid: vlaanderen.be.

Je kunt ook al belastingvoordeel behalen als je gaat sparen voor je eigen woning. Natuurlijk moet je dan wel een spaarvorm kiezen waarmee je de opgebouwde reserve verplicht moet aanwenden voor de aankoop van een woning. De jaarlijkse storting op die rekening kan je inbrengen op je belastingaangifte voor een leuke belastingvermindering. Zo gaat het sparen nog sneller.

9. Renovatie en isolatie van je woning

Zowel de Vlaamse overheid als diverse gemeenten willen de burgers financieel steunen als die besluiten noodzakelijk onderhoud aan hun woning te laten verrichten of deze beter te isoleren. Die subsidies zijn met name bedoeld om het ‘groener’ maken van woningen te stimuleren en het energiegebruik tegen te gaan. Ben jij van plan je woning binnenkort op te knappen of te isoleren, informeer dan naar de mogelijkheden.

10. Hergebruik van hypotheek

Het is een feestelijk moment als je hypotheek kan worden afgelost. Maar dan heb je ook geen recht meer op de fiscale woonbonus. Dan kan je erover nadenken om je hypotheek te hergebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door verbouwingen te laten uitvoeren of een tweede woning te kopen. Die materie is relatief complex. Spreek er dus over met een specialist bij je bank of zoek de uitgebreide informatie op een betrouwbare site.

 

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.