Autolening tweedehandswagen simulatie - Rekening.be

Autolening tweedehandswagen simulatie

Op de eerste plaats is het van belang dat je je de Car-Pass in handen krijgt van de tweedehandse auto die je wilt gaan kopen. Dit pas kan je immers veel vertellen over de kilometergeschiedenis van de auto. De gegevens op het pas kunnen dus zowel het verkoopverhaal staven als neerhalen. Dit geldt ook voor een aantal andere punten die zeker je aandacht vragen als je een tweedehands wagen wilt kopen

1. Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands wagen?

  • zelf een autokenner meenemen ter beoordeling van de toestand tweedehands wagen,
  • controleren op tekenen van schade, een ongeluk of verborgen gebreken, bijvoorbeeld plekken met roest, een verschil in breedte van de naden en afwijkende lakkleuren. Tevens dien je te letten op een juiste sluiting van de portieren en ramen en aanwezige slijtage van de toplaag van de pedalen,
  • Start de wagen altijd eerst een keer met een koude motor. Gebreken aan het motorblok of de accu komen zo sneller aan het licht.

Schermafbeelding 2016-06-01 om 13.34.54Een testritje met de tweedehandse wagen zal je eveneens veel informatie verstrekken over de staat van de auto. Onderweg dien je dan zeker te letten op abnormale geluiden, een regelmatig motorgeluid en de wijze van schakeling naar alle versnellingen. Een controle van de wegligging is evenmin overbodige luxe, net zoals het controleren van de werking van de remmen, de verlichting, de richtingaanwijzers en de ruitenwissers.

Een check van de autopapieren van de tweedehandse wagen is ook noodzakelijk. Maar ook het onderhoudsboekje is noodzakelijk om erachter te komen of alle geplande onderhoudsbeurten goed uitgevoerd zijn.

Bij de controle van autopapieren bekijk je:

  • het attest met de keuringsresultaten,
  • het Car-Pass met de kilometergeschiedenis,
  • het nieuw inschrijvingsbewijs om de auto terug in het verkeer te brengen.

De documenten mogen overigens niet ouder zijn dan twee maanden zijn.

Tip: Maak gratis een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1.200 € 75.000
€ 500,01 € 25.000
Let op: geld lenen kost ook geld!

2. Moet je wel geld lenen voor een tweedehands wagen?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.05.09Soms heb je echte een andere auto nodig, maar ontbreekt het je aan voldoende eigen middelen om deze aan te schaffen. Zelfs als je van plan bent om een tweedehands wagen te kopen, kunnen je financiën je (tijdelijk) niet gunstig gezind zijn zodat je wel geld hiervoor moet lenen. In bepaalde gevallen heb je gewoon een auto nodig, bijvoorbeeld omdat je hiermee naar je werk of opleiding moet op tijden dat je geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

In andere gevallen kun je best nog even de aanschaf van een tweedehands auto uitstellen, bijvoorbeeld als het gaat om een tweede auto, of omdat je op je huidige wagen bent uitgekeken. Je zou dan wat meer op je uitgaven kunnen gaan letten en zo extra financiële speelruimte kunnen creëren. Door dit geld te sparen zul je bovendien nog een (weliswaar geringe) financiële vergoeding krijgen wat uiteraard haaks staat op de kosten die je moet maken als je geld gaat lenen voor de aanschaf van een tweedehands auto.

3. Hoeveel geld kun je lenen?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.31.24Voordat je een lening af gaat sluiten, voor de aanschaf van een tweedehands auto, is het goed om precies te weten hoeveel geld je kunt lenen. Wanneer je bijvoorbeeld al één of meerdere schulden hebt lopen, kan een nieuwe lening een behoorlijke extra belasting voor je financiën betekenen. Je kunt het geld dat elke maand binnenkomt immers maar één keer uitgeven en bovendien zul je rekening moeten houden met de vaste lasten waar je keer op keer weer mee te maken krijgt.

Het kan dan ook van geval tot geval verschillen hoeveel geld je kunt lenen voor de financiering van een tweedehands wagen. Iemand die een prima inkomen heeft en verder geen schulden open heeft staan, zal een groter lening aan kunnen gaan dan een persoon bij wie de financiën er wat minder rooskleurig uitzien en die bovendien nog één of meerdere forse leningen heeft lopen. Je hoeft dus niet de lening te krijgen die dezelfde kredietverstrekker ook aan je buurman heeft verstrekt. De persoonlijke- en financiële situatie van je buren kan immers totaal anders zijn dan die van jou.

AanbiederGratis adviesSimuleer een autolening (tip)
Tip: leen tot 110% van uw voertuig.
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagen.
Tip: leen tot 120% van uw voertuig.
Tip: leen 100% van uw voertuig en tot wel € 75.000.
Let op: geld lenen kost ook geld!

4. Toetsing bij het CKP

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.31.47Alle in ons land afgesloten leningen en kredieten van minimaal duizend euro en/of een looptijd vanaf drie maanden worden in een databank van het CKP bijgehouden. Tevens beschikt het CKP over een databank van kredietnemers met een opgebouwde betalingsachterstand, of die zelfs als wanbetaler de boeken in zijn gegaan. Deze databanken zijn trouwens niet voor iedereen zomaar in te zien en alleen bepaalde overheids- en financiële instellingen (met een wettelijke bevoegdheid hebben toegang. Een check bij het CKP is echter in alle gevallen tijdrovend te noemen en duurt doorgaans enkele weken.

Iedere aanbieder van leningen en kredieten, dus ook de aanbieder van de lening voor je tweedehandse wagen, is bij wet verplicht om je na te trekken bij het CKP voordat er een eventueel lening kan worden verstrekt. Een dergelijke check is niet alleen een bescherming voor de verstrekker van de lening, maar ook voor alle leningnemers. Indien je immers te veel schulden op hebt gebouwd, wordt de kans op financiële problemen en wanbetaling veel groter. Na een controle bij het CKP kan een kredietverstrekker je dus ook een lening voor de aankoop van een tweedehands wagen weigeren. In bepaalde gevallen zul je wel een kleinere lening aangeboden krijgen, maar dikwijls kun je pas weer geld lenen als je openstaande schulden weer (deels) afbetaald zijn.

Tip: Waar kan je geld lenen voor een tweedehandswagen?

5. Niet meer lenen dat echt nodig is

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.32.12Op het moment dat je besluit om een lening aan te gaan voor de financiering van een tweedehands auto dan kun je gemakkelijk in de verleiding komen om wat meer te lenen dan strikt noodzakelijk is. Het extra geleende geld zou je bijvoorbeeld uit kunnen geven tijdens een dagje onbezorgd winkelen of aan die hippe telefoon waar je anders nog maanden voor moet sparen.

Meer geld lenen dan je nodig hebt, geef je inderdaad wat meer financiële speelruimte, maar zal tevens extra leenkosten met zich meebrengen. Verder zullen de periodieke aflossingstermijnen waarschijnlijk hoger uitvallen en/of zal de looptijd van lening langer worden. Je hebt je dan immers verbonden aan een grotere lening en zult dus ook meer rentevergoeding moeten betalen. Het kan zelfs zo zijn dat als je meer leent dan je nodig hebt, om een tweedehands wagen aan te schaffen, je een bepaalde tijd krapper bij kas komt zitten, je heel zuinig dient te gaan leven of zelfs jezelf een aantal dingen moet gaan ontzeggen, zoals een avondje uitgaan.

Bekijk ook: 

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.