Autoverzekering Berekenen - Rekening.be

Autoverzekering Berekenen

In België is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto (BA-autoverzekering) bij wet verplicht gesteld voor iedereen die een auto bestuurt. Deze aansprakelijkheidsverzekering zal ervoor zorgen dat een verzekeraar op zal treden al intermediair om de slachtoffers schadeloos te stellen. De BA-autoverzekering dekt overigens niet alleen lichamelijke-, maar ook materiële schade die je aan derden aan hebt gebracht, evenals schade die je hebt veroorzaakt aan gebouwen of andere objecten.

1. Is een autoverzekering verplicht?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 17.21.46Als je een BA autoverzekering af hebt gesloten dan is de eigenaar van het voertuig, samen met de inzittenden, verzekerd. De BA-autoverzekering dekt bovendien schade een kleding en persoonlijke bagage en op die manier dus alles verzekeren, zelfs eventuele gevolgen van een ongeval. Hierbij kun je onder andere denken aan medische kosten, arbeidsongeschiktheid, en het verlies van inkomsten.

Bekijk ook: hoe benader ik de verzekeraar van mijn ouders?

Vanwege de wettelijke verplichting om een BA autoverzekering af te sluiten, zullen de meeste verzekeraars gelijke premies en voorwaarden aanhouden. Op die manier is het dan ook gemakkelijk om een BA-autoverzekering te vergelijken. Het enige waar je daarbij op hoeft te letten zijn immers de premie en Bonus-Malus voorwaarden omdat deze wel van verzekeraar tot verzekeraar kunnen verschillen. Door deze voorwaarden te vergelijken kun je dan ook al snel de goedkoopste BA-autoverzekering vinden.

2. Wie sluit een autoverzekering af?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 17.22.17Op de eerste plaats zal de eigenaar van de auto in dienen te staan voor het afsluiten van de autoverzekering. Deze persoon wordt immers geacht de hoofdbestuurder te zijn van het voertuig. Het is echter ook mogelijk dat een ander, dus niet de eigenaar van de auto, de autoverzekering aangaat.

Wanneer je namelijk zelf niet met je auto rijdt, maar een ander het voertuig laat gebruiken, dan is het nog altijd mogelijk om als autobezitter voor de autoverzekering in te staan. Als voorwaarde wordt in dit geval wel gesteld dat je de kosten dient te verhalen op de persoon die het voertuig bestuurt.

Tip: heb je een aanvullende verzekering nodig?

Het zal overigens wel een stuk gemakkelijker zijn om de belangrijkste bestuurder van het voertuig de autoverzekering aan te laten gaan. In dat geval zal namelijk voor jou de verplichting vervallen om voor de autoverzekering in te staan. Desondanks zul je wel de verantwoordelijkheid blijven houden om dit in de gaten te houden. Op het moment dat de belangrijkste bestuurder van de auto immers geen autoverzekering afsluit, dan dien je dit altijd zelf alsnog te doen.

Welk type autoverzekering ga je nemen?

Uiteraard dien je een BA-autoverzekering af te sluiten als je in een auto de weg op wilt. Verder kun je zelf bepalen welke aanvullingen je bij deze verzekering aan wilt gaan voor extra waarborgen of dekkingen. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je echter ook nog een interessante korting ontvangen als jee auto hebt die slechts weinig CO2 uitstoot. Door een milieuvriendelijke auto te gaan rijden, kun je dan ook niet alleen het milieu een dienst bewijzen, maar eveneens een heleboel geld besparen.

Zo kun je onder andere een korting krijgen op de BA-autoverzekering of de omniumverzekering als je:

 • een elektrische auto hebt met een uitstoot van hooguit 100 gram per kilometer,
 • een hybride auto hebt met een uitstoot van hooguit 100 gram per kilometer,
 • een auto van klasse A rijdt en dus:
  • een uitstoot van hooguit 100 gram per kilometer hebt voor een benzinemotor
  • een uitstoot van hooguit 85 gram per kilometer hebt voor een dieselmotor.
 • een auto van klasse B rijdt en dus:
  • een uitstoot van hooguit 130 gram per kilometer voor een benzinemotor,
  • een uitstoot van hooguit 115 gram per kilometer voor een dieselmotor.

3. Waar moet ik op letten

Schermafbeelding 2016-06-01 om 17.22.26Een BA-autoverzekering zal alle slachtoffers schadeloos stellen. De wet heeft daarnaast duidelijk bepaald dat eveneens de inzittenden ‘andere dan de bestuurder’ zullen zijn verzekerd. De lichamelijke verwondingen die jezelf dus oploopt, bijvoorbeeld tijdens een ongeval, zullen niet vergoed worden door deze verzekering. Om dit probleem te ondervangen kun je echter wel een aanvullende bestuurdersverzekering afsluiten die ervoor zorgt dat je eveneens kunt rekenen op de juiste dekking door de autoverzekering. Op het moment dat je enkel de schade aan de auto van eventuele slachtoffers wilt laten verzekeren door middel van een autoverzekering, dan heb je aan de BA-autoverzekering ruim voldoende.

Net zoals bij andere verzekeringen moet je er bij een BA-autoverzekering rekening mee houden dat je met een bepaalde vrijstelling te maken zult krijgen als je schade veroorzaakt. Bij deze autoverzekering zul je dan ook telkens zelf voor deel van de kosten op moeten draaien.

De BA-autoverzekering is niet alleen voor auto’s verplicht, maar eveneens voor alle voertuigen die aan worden gedreven door een mechanische kracht. Je hebt een dergelijke verzekering dan ook nodig als je met andere gemotoriseerd voertuig de weg op gaat, zoals een elektrische rolstoel of -scooter, een segway, een brommer of een golfkarretje. Verder moet je, als je je met een rij- of motorvoertuig dat mechanisch aan wordt gedreven, op de openbare weg begeeft, een zogenaamde groene kaart kunnen voorleggen.

Lees ook:

4. Speelt mijn leeftijd zo een grote rol?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 17.22.36Als je een autoverzekering af wilt sluiten dan zul je al snel merken dat je leeftijd een grote sol zal spelen. Zeker als je de premie berekent voor een bepaalde autoverzekering zal doorgaans direct duidelijk worden dat jongere bestuurders meer premie betalen dat de oudere, en dus vaak meer ervaren, chauffeurs.

Voor jonge bestuurders valt het zelfs dikwijls niet mee om een autoverzekering aan te gaan, of deze tegen haalbare voorwaarden af te sluiten. Dit fenomeen kan toe worden geschreven aan het feit dat jongeren door de verzekeraars worden beschouwd als een risicogroep en dus niet interessant zijn om zaken mee te doen. Er zijn zelfs bepaalde verzekeraars die weigeren om jongeren beneden een bepaalde leeftijd te verzekeren, terwijl in andere gevallen onmogelijke eisen worden gesteld aan deze groep om een verzekering aan te kunnen gaan.

Jonge bestuurders hebben het zo moeilijk bij het vinden van een degelijke autoverzekering als gevolg van de statistieken waar verzekeraars op teruggrijpen. In deze statistieken staat vermeld dat jonge bestuurders tussen 18 en 19 jaar tot wel 3 keer meer dan gemiddeld ongelukken veroorzaken. Jongere bestuurders in de leeftijd van 20 tot 22 jaar hebben, volgens deze statistieken, nog altijd tot 2 keer meer dan gemiddeld de kans op een ongeval.

Als jonge bestuurder zul je dan ook een aantrekkelijke partij moeten worden voor een autoverzekeraar. Dit kun je bijvoorbeeld doen door:

Met een dergelijke auto kun je je eerste rijervaring opdoen en eventuele beginnersfoutjes zullen een nieuwe wagen niet beschadigen.

5. Een autoverzekering op naam van je ouders?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 17.22.51Sommige jonge bestuurders, die zich willen verzekeren voordat ze met hun auto de weg opgaan, maar geen enorme premies willen betalen, gebruiken een verzekering op naar van hun ouders. Dit is echter geen goed plan omdat je ouders dan niet de voornaamste bestuurders zijn van het voertuig. De jongere bestuurder is dan immers de hoofdbestuurder, in plaats van bijbestuurder zoals in het verzekeringscontract op staat getekend.

Op deze manier is er zelfs sprake van valsheid in geschrifte omdat je een onheuse verklaring af hebt gelegd. Om die reden kun je dan ook gepakt worden voor verzekeringsfraude. Indien je in een dergelijk geval schade maakt dan zal worden verhaald op jou of je ouders. Daarnaast zul je Bonusmalus minder snel dalen als bijbestuurder van een voertuig. Het is dan ook altijd veel verstandiger om op je eigen naam een autoverzekering af te sluiten. Alleen dan kun je zo snel mogelijk genieten van een daling van de bonusmalus.

Indien je, als jonge bestuurder, echt geen eigen autoverzekering aan kunt gaan, dan zou je je eventueel in kunnen schrijven als bijbestuurder (occasionele bestuurder). Uiteraard dien je je dan ook aan de daarvoor gestelde voorwaarden te houden, en dus niet als hoofdbestuurder het voertuig te gaan gebruiken. Na anderhalf jaar kun je vervolgens naar een eigen autoverzekering gaan zoeken, mits je geen ongeval veroorzaakt hebt natuurlijk. De dagen dat je verzekerd bent als bijbestuurder zullen immers meetellen bij de beoordeling van je rijgedrag zodat je, als jonge bestuurder, bij bepaalde verzekeringsmaatschappijen toch een eigen autoverzekering kunt krijgen.

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.