Bouwgrondlening: hoeveel kan ik lenen voor een stuk bouwgrond? - Rekening.be

Bouwgrondlening: hoeveel kan ik lenen voor een stuk bouwgrond?

Wanneer je een schitterend stuk bouwgrond hebt gevonden waar je een eigen woning op wilt laten bouwen dan heb je nog een behoorlijk lange weg te gaan voordat de bouw ook daadwerkelijk kan beginnen. Vandaag de dag is bouwgrond namelijk erg duur en moet je alleen al voor de financiering daarvan bijna een lening aangaan. Een lening afsluiten om een stuk bouwgrond te financieren kan op twee verschillende manieren:

  • je sluit een lening op afbetaling af,
  • je gaat een hypothecair krediet aan.

Voordelen van een bouwgrondlening op afbetaling

Een lening op afbetaling voor de financiering van bouwgrond heeft als voordelen dat een hypothecaire inschrijving niet nodig is als waarborg voor de kredietverstrekker en de leenkosten minder hoog zijn dan bij een hypotheek. Bij de hypothecaire lening (hypotheek) zal een kredietverstrekker wel om een waarborg vragen en dien je bovendien ook nog de kosten voor een notaris dienen te betalen.

Vrijblijvende Simulatie maken

AanbiederGratis adviesGratis simulatie
Tip: Maak een snelle simulatie
Let op: geld lenen kost ook geld!

Het kopen van een stuk bouwgrond

Wanneer je het plan hebt opgevat om een eigen woning te gaan bouwen, dien je eerst op zoek te gaan naar een stuk vrije bouwgrond dat hiervoor geschikt is. Bij een dergelijke zoektocht moet je echter wel rekening houden met een aantal belangrijke aspecten, zoals:

  • de locatie van de bouwgrond,
  • het profiel van de bouwgrond,
  • eventuele mogelijkheden voor de aanleg van een tuin en de plaatsing van een omheining.

Om de uitvoering van je bouwplannen later in goede banen te leiden, kun je nu ook al in overleg treden met een architect. Bepaalde stukken bouwgrond zullen namelijk minder goed geschikt blijken te zijn om een bepaald bouwontwerp ook daadwerkelijk uit te voeren.

Geld lenen of spaargeld gebruiken?

Op het ogenblik dat je een stuk mooi bouwland gevonden denkt te hebben, dus met een gunstige ligging, dan moet je jezelf afvragen wat je gaat doen om de kostprijs te kunnen betalen. Bepaalde mensen zullen hiervoor een gedeelte van hun spaargeld gebruiken. Helaas kan de kostprijs van de bouwgrond soms net te hoog liggen en kun je het geld niet meteen volledig vrijmaken. In dit geval zal het resterende deel van de kostprijs van de bouwgrond dienen te lenen. Geld lenen voor de financiering van een stuk bouwgrond kan echter op verschillende manieren.

De prijs van bouwgrond ligt vandaag de dag tamelijk hoog en vraagt bovendien vaak het afsluiten van een lening of krediet. Geld lenen om je bouwgrond mee te financieren kan op twee manieren:

  1. afsluiten van een lening op afbetaling,
  2. afsluiten van een hypothecaire lening.

Bouwgrondlening op afbetaling

Een bouwgrondlening op afbetaling is een manier van geld lenen zonder meestal een waarborg te verstrekken aan de kredietverstrekker. De kredietverstrekker zal in dit geval dus geen hypothecaire inschrijving nemen als waarborg. Bovendien liggen de kosten van een bouwgrondlening op afbetaling ook lager omdat er geen notariële kosten bij komen kijken. Wel zal de rentevoet van een bouwlening op afbetaling hoger zijn dan die van een hypothecaire lening en hangt deze af van de hoogte van het geleende bedrag. Daarnaast is de maximale looptijd van een bouwlening op afbetaling vastgelegd. Deze looptijd hangt af van de hoogte van het geleende bedrag, maar in de regel sluit je een bouwgrondlening op afbetaling af met een looptijd van tien jaar.

Kenmerken van de bouwgrondlening op afbetaling
Een hypothecaire inschrijving is niet vereist
Lagere kosten door het ontbreken van notariële kosten
Een hogere rentevoet
Een looptijd van hooguit 10 jaar

Bouwgrondlening in de vorm van een hypothecaire lening

Geld lenen voor de financiering van een stuk bouwgrond kan verder door een hypothecaire lening af te sluiten. De kredietverstrekker neemt dan wel een hypothecaire inschrijving als waarborg en zal tevens meer kosten aanrekenen. Ook zul je een notaris in de arm moeten nemen voor het in orde maken van de notariële akte. Bij een bouwlening via een hypothecaire lening kun je echter wel kiezen voor een langere looptijd, bijvoorbeeld voor de duur van 20 of 30 jaar.

Kenmerken van een bouwgrondlening via een hypothecaire lening
Een waarborg in de vorm van een hypothecaire inschrijving is vereist
Meer kosten als gevolg van notariële kosten
Een lagere rentevoet
De looptijd is langer, en kan wel 20 of 30 jaar zijn

 

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.