Breek met deze foute mindsets over geld - Rekening.be

Breek met deze foute mindsets over geld

Wist je dat jouw money mindset de belangrijkste sleutel is tot een succesvolle financiëele positie? Houd je vast aan een foute mindset, dan kom je nooit echt vooruit. Ongeacht wat je verdient. Creëer je een positieve mindset, dan wordt het veel gemakkelijker om het geld dat binnenkomt maximaal te benutten. Er zijn verschillende money mindset valstrikken. Wij zetten ze voor je op een rij en geven natuurlijk ook tips over hoe je deze doorbreekt.

Wat is een money mindset?

Je money mindset is de manier waarop je naar geld kijkt en hoe je ermee omgaat. Met omgaan bedoelen we in dit geval niet alleen hoeveel je uitgeeft. Het gaat er ook om hoe belangrijk jij geld vindt en hoe je er tegenover staat om bijvoorbeeld over opslag te beginnen of je klanten om geld te vragen. De meeste mensen nemen min of meer de money mindset over van hun ouders. Ook vrienden en andere familieleden beïnvloeden de manier waarop je naar geld kijkt.

Wil je succesvol zijn, dan is het belangrijk om de juiste money mindset te hebben. Voel jij je op jouw gemak als het over (veel) geld gaat? Dan heb je de juiste money mindset. Ben je bang om het uit te geven of kwijt te raken? Dan is er nog werk aan de winkel!

Foute mindset 1: alleen leven in het nu

Sparen gaat erg moeilijk als je alleen bezig bent met het hier en nu. Het is vast gemakkelijker om onderweg eten te kopen. Maar heb je al eens uitgerekend wat je bespaart door je eigen lunch mee te nemen? En natuurlijk is die nieuwe smartphone erg interessant en kan hij allemaal toffe dingen. Door nog een tijdje met je oude model verder te gaan, kun je echter dat geld sparen voor andere zaken. Het grootste voordeel van niet alleen in het nu te leven? Simpel, niet zo veel geldzorgen als er iets misgaat. Zorg je voor een spaarpotje of noodfonds, dan hoef je de volgende keer niet te panikeren als je auto in panne staat of je wasmachine ermee ophoudt.

Foute mindset 2: improviseren

Goed kunnen improviseren is vaak erg handig. Als het aankomt op je financiën, dan valt improviseren helaas niet verstandig te noemen. Om een goede money mindset te krijgen, is het erg belangrijk dat je weet wat er elke maand binnenkomt en wat er elke maand buiten gaat: budgetteren dus. Schrijf elke dag je inkomsten en uitgaven op. Houd je huishoudboekje een tijdje bij en kijk dan waarop je mogelijk kunt besparen. Door elke dag met geld bezig te zijn, wordt het automatisch een hogere prioriteit. En dat komt je financiën ongetwijfeld ten goede.

Foute mindset 3: extreme zuinigheid

Geldbewust leven is een goed streefdoel, overdrijven iets helemaal anders. Kijk gerust rond naar koopjes, sla alleen niet door naar gierigheid. Geef gerust 25 tot 50 euro meer uit aan een paar schoenen dat geruime tijd meegaat, in plaats van elk seizoen nieuwe te kopen. Bezuinig ook nooit extreem op eten. Gezond eten is voor veel redenen erg belangrijk en moet dus een hoge prioriteit kennen. Bovendien bespaar je zo op medische kosten in je latere leven.

Overdrijf ook niet met het zoeken naar de goedkoopste versie. We raden zonder meer aan om rond te kijken voordat je overgaat tot een (grote) aankoop. Zit je hiervoor echter uren rond te dwalen op internet, dan moet je wel erg veel korting krijgen om die tijd goed te maken.

Foute mindset 4: focussen op het geld zelf

Staar niet blind op geld, maar geef het een doel. Geld zelf heeft namelijk erg weinig waarde, het gaat om hetgeen je ermee kunt kopen of ondernemen. Focus dus op datgene dat je wilt en creëer duidelijke doelen. Om hiermee te beginnen, zet je alle plannen op een rij die direct of indirect financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld:

  • Aan kinderen beginnen.
  • Een huis kopen en/of verbouwen.
  • Een nieuwe auto kopen.
  • Een andere grote aankoop zoals bijvoorbeeld een boot.
  • Een eigen bedrijf oprichten.
  • Vervroegd op pensioen gaan.

Om ervoor te zorgen dat jouw plannen slagen, werk je ze uit tot verschillende kleine stappen. Deze moeten ook allemaal SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Met andere woorden: erg duidelijke doelen, waar een begin en einde aanzit en dat je realistisch gezien kunt halen.

Foute mindset 5: niet dankbaar zijn

Stop met vooral te kijken naar wat je niet hebt en kijk naar wat je wel hebt. Hoeveel is er al in je leven waarvoor je dankbaar mag zijn? Kan je elke dag eten? Heb je een dak boven je hoofd? Kan je naar de dokter als je iets mankeert? Sta er af en toe bij stil dat veel mensen ter wereld het heel wat minder goed hebben dan jij. Die elke dag ontzettend hard moeten werken voor een euro of 2 per dag.

Let wel: we bedoelen niet dat je jezelf slecht moet voelen omdat je het goed hebt. We willen je er alleen op wijzen dat je jezelf beter voelt – en je succesvoller wordt – als je dankbaar bent voor wat je hebt.

Foute mindset 6: groter leven dan je bankrekening

Iedereen wil regelmatig zaken die hij/zij niet kan betalen. Toch is het niet verstandig om hiervoor te lenen of je kredietkaart te gebruiken. Schulden kunnen ongemerkt flink oplopen en je jaren achtervolgen. Wil je iets waarvoor je nu het geld niet hebt? Volg dan deze stappen:

  • Maak een plan. Zoals hierboven besproken moet je dit duidelijk formuleren en is het erg belangrijk dat het SMART is.
  • Spaar voor je doel.

Conclusie

Om je foute money mindset te veranderen, moet je eerst weten hoe je op dit moment over geld denkt. Veel mensen zijn vooral bezig met geld dat ze niet hebben. Begin daarom met dankbaar te zijn voor hetgeen je wel hebt. Start daarnaast met budgetteren en plannen. Waar zie je jezelf (financieel) binnen een jaar? En binnen vijf jaar? Houd het allemaal realistisch, maar houd jezelf niet te klein. Het is wel de bedoeling dat jij en je financiën groeien!

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.