De voor- en nadelen van betalen met Paypal - Rekening.be

De voor- en nadelen van betalen met Paypal

Steeds meer mensen doen hun aankopen online. Vakanties, verzekeringen, elektronica en veel meer geloven eraan. Voor dergelijke producten hoef je de deur niet meer uit, want op verschillende websites worden die producten en diensten aangeboden. Ook het betalen ervan gaat steeds gemakkelijker. Eén van de manieren die het online betalen zo gemakkelijk maakt, is Paypal. Paypal is een online betaalsysteem dat door veel internetwinkels wordt aangeboden om jouw producten af te rekenen. Is het een veilig systeem of moeten we voorzichtig zijn als het gaat om die betaalmethode? Wij vertellen je graag meer over hoe het systeem werkt en wat de voor- en nadelen van Paypal zijn.

Eenvoudige manier van betalen

Paypal kan gezien worden als een schakel in de betaling van jou naar de ontvanger. Het zorgt ervoor dat jij op een hele eenvoudige manier je aankopen kunt betalen aan de webshop waar je de aankoop deed. Via Paypal wordt er een koppeling met je bankrekening gemaakt. Als jij ervoor kiest om een betaling via Paypal te doen, wordt vanuit je persoonlijke bankrekening betaalt aan Paypal, die het bedrag vervolgens overmaakt aan de ontvanger. Een hele snelle en eenvoudige manier van betalen dus.

Veilig afrekenen

Groot voordeel van betalen via Paypal is dat je niet de gegevens van je bankrekening hoeft uit te wisselen, omdat alles via het betaalsysteem van Paypal verloopt. Ook wanneer je op het internet tweedehands spullen van een particuliere verkoper koopt, is Paypal een veilige manier. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat men jouw bankrekening gegevens te zien krijgt. Bijkomend pluspunt van betalen via Paypal, is dat jouw online aankopen beschermd zijn tegen oplichting. Als je denkt opgelicht te zijn , kan je een claim indienen bij Paypal. Zij zullen met de verkoper gaan uitzoeken of alles veilig is verlopen, en indien nodig krijg je het aankoopbedrag terugbetaald. Wel zo veilig dus.

Betalen in verschillende valuta

Online gaan we steeds vaker beroep doen op buitenlandse webshops. Dat betekent dat er ook andere valuta gevraagd kunnen worden door de verkopende partij. Zo zal een webshop uit Engeland in Britse ponden willen afrekenen, en Ebay bijvoorbeeld vaak in Amerikaanse dollars. Paypal rekent datautomatisch voor jou om. Jij kunt dus gewoon in euro’s betalen aan Paypal, en Paypal zorgt er vervolgens voor dat de verkopende partij het geld in de gewenste valuta ontvangt. Dat scheelt jou veel tijd en moeite. Let daarbij wel op dat het betalen in andere valuta transactiekosten met zich mee kan brengen. Het betalen in eigen valuta via Paypal is geheel kosteloos.

Eenmalig koppelen met je bankrekening

Daar waar andere manieren van betalen vaak geen account vereisen bij een betaaldienst, is dat bij Paypal wel zo. Om een actief Paypal-account te kunnen gebruiken dien je je eenmalig te registreren bij de betaaldienst. Vervolgens dien je te verifiëren dat jij de eigenaar van de opgegeven bankrekening bent, waarna jouw account geactiveerd kan worden. Om op een later moment een betaling via Paypal te doen, kun je op de website waar je een aankoop wil doen inloggen met jouw gebruikersnaam en wachtwoord van Paypal. Het is dus belangrijk dat je de inloggegevens van jouw Paypal-account voor jezelf houdt, omdat hier betalingen mee kunnen worden uitgevoerd.

Niet iedere website accepteert Paypal

Hoewel het Paypal-betaalsysteem over vrijwel de hele wereld te gebruiken is, is het niet op iedere website een geaccepteerd betaalmiddel. Een website heeft zelf de mogelijkheid om te kiezen voor een bepaald betaalsysteem waar zij zich goed bij voelen. De afgelopen jaren kiezen steeds meer websites ervoor om Paypal ook als geaccepteerd betaalmiddel aan te bieden naast hun andere mogelijkheden, maar 100% dichtheid heeft Paypal nog niet. Het kan dus voorvallen dat je een aankoop wilt doen op een bepaald platform, wilt afrekenen met Paypal, maar vervolgens die mogelijkheid niet krijgt.

Wanneer je Paypal gebruikt voor het afrekenen van normale transacties bij webwinkels met dezelfde valuta als degene die jij gebruikt, dan is het gebruik van die dienst helemaal kosteloos. Enkel de verkopende partij moet Paypal betalen voor de dienst, waardoor het voor jou geen extra kosten met zich meebrengt. Over het algemeen wordt Paypal gezien als een betrouwbare, maar ook snelle en goedwerkende dienst die betalen op het internet steeds gemakkelijker maakt. Met enkele klikken op de knop kan jij jouw bestelling afrekenen. En misschien nog wel het belangrijkste van allemaal, het gehele proces verloopt veilig.

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.