Dringend geld nodig - Rekening.be

Dringend geld nodig

Er zijn van die momenten in het leven dat je dringend wat extra nodig hebt, maar bijvoorbeeld je salaris nog even zich laat wachten of je gewoon niet voldoende financiële speelruimte hebt om bepaalde aankopen of betalingen te kunnen doen. Natuurlijk kun je familie of vrienden vragen om even bij te springen door je een bepaalde som geld te lenen. De meeste mensen deinzen hier echter voor terug omdat een lening bij naasten vaak een bepaalde druk uitoefent op de onderlinge relatie.

Geld lenen bij een bank

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.37.57De meest voor de hand liggende stap is dan ook vaak een bezoekje aan een bank. Veel mensen kiezen zelfs voor de bank waar zij als klant zijn, of een bank die al enigszins bij hen bekend is. Toch kan het je aanzienlijk wat geld besparen door ook eens een kijkje te nemen op bijvoorbeeld de websites van andere banken en daar enkele offertes aan te vragen. Niet alle banken hanteren immers dezelfde voorwaarden en rentevoeten als zij een lening of krediet verstrekken. Diverse offertes vergelijken kan je dan ook behoorlijk wat leenkosten besparen.

Wanneer je een aanvraag voor een lening bij een bank indient dan moet je wel bedenken dat er eerst allerlei bewijsstukken en andere documenten opgestuurd dienen te worden. De bank wil eerst immers zeker weten dat je betrouwbaar en voldoende kredietwaardig bent. In de praktijk betekent dit meestal dat de bank je financiële handel en wandel gaat controleren door onder andere een check uit te voeren bin het CKP.  Met een CKP codering achter je naam kun je in de regel een lening bij de bank wel vergeten. Voor de bank betekent een dergelijke codering immers dat je niet volledig kredietwaardig bent omdat je al een lening hebt lopen, of in het verleden betalingsproblemen hebt gehad.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1.200 € 75.000
€ 500,01 € 25.000
Let op: geld lenen kost ook geld!

1. Direct geld lenen waar moet je op letten?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.39.05Wanneer je dringend geld nodig hebt, kun je gemakkelijk in de verleiding komen om met de eerste de beste kredietaanbieder in zee te gaan. Maar op deze manier geld lenen, kan je uiteindelijk behoorlijk duur komen te staan. Beter neem je de tijd om verschillende mogelijkheden en aanbieders van leningen grondig te bestuderen en met elkaar te vergelijken. De voorwaarden die verbonden zijn aan de diverse leenvormen kunnen immers aanzienlijke verschillen vertonen. Dit geldt overigens ook voor de kredietverstrekkers die op de Belgische markt actief zijn.

Bekijk ook: informeer eerst naar de leenvoorwaarden! (tip)

Door op zoek te gaan naar de meest gunstige leenvorm kun je dan ook aardig wat leenkosten besparen en dat is mooi meegenomen als je financiële situatie er toch al niet zo rooskleurig uitziet. Ieder aanbieder van leningen en kredieten zal immers zeggen dat zijn producten je het meeste voordeel op zullen leveren en dat je geld kunt lenen tegen de meest gunstige voorwaarden. Helaas is in de praktijk maar al te vaak gebleken dat dit niet altijd het geval is en dat vergelijken van meerdere producten en aanbieders absoluut in het voordeel van een kredietnemer uit kan pakken. Het vergelijken van verschillende mogelijkheden kost weliswaar wat meer tijd, maar bespaart je ook vaak veel geld.

2. Waarom heb je dringend geld nodig?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.39.21Dringend geld nodig hebben klinkt erg serieus, maar weet je ook precies waar je een lening voor af wilt sluiten? Je leendoel heeft namelijk een behoorlijk grote invloed op de soort lening die je af kunt sluiten en de kosten die dit uiteindelijk met zich mee zal brengen. Zo zal bijvoorbeeld een hypothecaire lening aan andere voorwaarden verbonden zijn dan een lening die je afsluit voor de aankoop van een auto of de financiering van een vakantie.

Verder is het verstandig om, voor het aangaan van welke lening dan ook, bij jezelf na te gaan of je wel echt een lening nodig hebt. In bepaalde gevallen kun je immers best even wachten met de aanschaf van een bepaald product, zoals een vakantie of de nieuwste smartphone. Dit ligt echter beduidend anders als je geld wilt lenen om je defecte koelkast te laten repareren of vervangen. Een normaal leven zonder dit huishoudelijke apparaat is vandaag de dag immers niet meer voor te stellen en brengt soms zelfs bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee. Je kunt dan ook niet eerst voldoende geld bijeen sparen voor een nieuw exemplaar. Voor een luxe product of dienst, zoals een smartphone of vakantie, is dat echter een heel ander verhaal.

Bekijk ook: 

3. Welke oplossingen zijn er?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.39.56Om snel extra geld in handen te krijgen, zijn er diverse mogelijkheden te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om te gaan sparen tot je het benodigde geld bij elkaar hebt. Pas als dat het geval is, doe je dan je aankoop of betaling. Sparen kost echter vaak de nodige tijd en daar kun je in bepaalde situaties helaas niet op wachten, bijvoorbeeld als je dringend een betaling moet verrichten of een bepaalde reparatie of vervangen van een product uit moet laten voeren.

Voordat je een lening afsluit is het overigens altijd goed om na te gaan of je geen spaargeld meer hebt dat je zou kunnen gebruiken. Je eigen financiële reserves aanspreken is doorgaans namelijk veel voordeliger dan geld lenen van een bank of een andere financiële instelling. Kredietverstrekkers lenen je immers nooit kosteloos hun geld uit, maar willen daar een zekere vergoeding voor terug ontvangen in de vorm van een zeker rentepercentage. Zelfs als je rood staat op je betaalrekening of gebruikmaakt van een kredietkaart zal dit je in de regel meer geld kosten dan je spaargeld aanspreken. De manier waarop je extra geld in handen wilt krijgen is dan ook vaak bepalend voor de kosten die een bepaalde lening met zich mee zal brengen. Een snelle lening zal vaak meer kosten dan een lening waar een wat langere behandelingstijd bij in acht wordt genomen.

4. Ken je eigen financiën

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.40.26Op het ogenblik dat je dringend om wat extra geld verlegen zit, maar niet in staat bent om geld te sparen, dan dien je je af te vragen of je wel over voldoende geld beschikt om je lening probleemloos af te lossen. Verder moet je ook altijd eerst een blik werpen op je toekomst en eerlijk beoordelen of je toekomstplannen de terugbetaling niet in de weg zullen staan. Geld lenen betekent immers dat voor een bepaalde tijd vastzit aan de terugbetaling van het geleende geld en de rentevergoeding die daarbij hoort. Deze kostenpost zal steeds weer terugkeren, zelfs als je tijdelijk wat minder inkomen tot je beschikking hebt.

Voordat je een lening afsluit is het dan ook noodzakelijk om te weten wat je maandelijkse vaste lasten zijn, zoals kosten voor gas, water, elektriciteit, levensonderhoud, verzekeringen en dergelijke. Nadat je deze kosten berekend hebt is het tevens goed om te weten welke inkomsten je maandelijks kunt verwachten en hoeveel geld er uiteindelijk over zal blijven. Van het overgebleven bedrag dien je vervolgens nog honderd euro af te trekken omdat je op die manier ook onverwachte kosten op weet te vangen. Nadat je al deze berekeningen hebt gemaakt, zal het bedrag onder de eindstreep het bedrag zijn dat je elke maand overhoudt om een bepaalde lening mee af te betalen. Natuurlijk dien je altijd eerlijk te zijn tegenover jezelf en niet denken dat je wel met minder geld uit de voeten kunt. In de praktijk is immers maar al te vaak gebleken dat zelfoverschatting mensen aardig in de (financiële) problemen kan brengen.

5. Hoe wil je gaan lenen?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.40.50Geld lenen kun je op verschillende manieren doen. De meest voor de hand liggende manier is een leenaanvraag doen bij een reguliere bank. Nadat de bank je aanvraag heeft ontvangen zal er echter een procedure in gang worden gezet waarin je financiële- en persoonlijke situatie zullen worden gecontroleerd, onder andere bij het CKP. Deze procedure zal echter enige tijd in beslag nemen en vaak niet geschikt zijn als je dringend geld nodig hebt.

Er zijn echter ook andere kredietverstrekkers, financiële instellingen die zich volledig op de verstrekking van leningen en kredieten hebben gericht maar die niet als bank te boek staan, die soms sneller geld kunnen uitlenen. In de regel zijn deze kredietverstrekkers actief op het internet en richten zich vooral op kortlopende- en kleine kredieten. Dit soort kredieten wordt ook wel aangeduid met de termen flitskrediet en minilening. Binnen een paar dagen heb je, als je in aanmerking komt voor een minilening, een gering geldbedrag al tot je beschikking. Voorwaarde is echter wel dat je het geleende geld ook weer binnen een korte tijd aan de aanbieder terugbetaald samen met een doorgaans relatief hoge leenvergoeding.

Andere leenvormen om direct geld in handen te krijgen, zijn onder andere rood staan op je betaalrekening en het gebruik van een kredietkaart. Ook deze vormen van geld lenen zijn echter vrij duur, in vergelijking tot bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet bij een bank.

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.