Geld lenen voor senioren: waar kan ik terecht? - Rekening.be

Geld lenen voor senioren: waar kan ik terecht?

Geld lenen wanneer je de 60 of 70 gepasseerd bent, is niet altijd evident. Sommige banken staan twijfelachtig tegenover je kredietwaardigheid en leggen daarom strengere voorwaarden op.

Wie leeft van een pensioen heeft vaak een lager inkomen dan wanneer hij nog loon ontving, en kan daardoor in theorie minder aflossen. In de praktijk blijken senioren echter heel kredietwaardig te zijn. Ze hebben meestal een degelijk spaarpotje en vastgoed dat als onderpand kan dienen. Dat zijn alvast argumenten die je kan aanhalen als je langsgaat bij de bank. Maar je bank houdt er ook rekening mee dat de kans bestaat dat je komt te overlijden voor je schuld is afgelost. Hoe hoger je leeftijd, hoe strenger daarom de voorwaarden.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1.200 € 75.000
€ 500,01 € 25.000
Let op: geld lenen kost ook geld!

Er bestaan echter wel banken die speciale leningen aanbieden voor senioren, vaak in de vorm van een persoonlijke rekening. Dan leen je een vast bedrag en je betaalt elke maand ook een vast bedrag terug. Bovendien ligt de aflossingstermijn op voorhand vast. Je kan op deze manier dus wel geld lenen, maar het is een stuk minder flexibel.

Waarop moet je dan juist letten bij het lenen?

Net zoals bij elke andere lening is uiteraard de rentevoet van belang en ga je dus op zoek naar de bank met de laagste rente. Daarnaast verschilt het minimale en maximale leenbedrag van bank tot bank. Bij de ene mag je bijvoorbeeld slechts 5.000 euro lenen, terwijl het bij een andere kan oplopen tot 50.000. Let daarbij ook op de aflossingstermijn, want bij de ene bank krijg je meer tijd dan bij de andere. Hoe sneller je alles terugbetaald moet hebben, hoe hoger het maandelijkse bedrag dat je op tafel dient te leggen.

Verder is het ook belangrijk te controleren wat jouw bank als leeftijdsgrens hanteert. De ondergrens voor leningen specifiek voor senioren ligt in het algemeen tussen de 58 en 60 jaar, terwijl de bovengrens meestal rond de 68 jaar ligt. Je mag vaak enkel kleine bedragen lenen en de lening moet dan bijvoorbeeld terugbetaald zijn voor je de leeftijd van 70 of 75 bereikt.

Tot slot kan je met je bank ook best bespreken wat er zou gebeuren als je toch komt te overlijden voor je schuld is afgelost. Ben je verplicht om een overlijdensverzekering te nemen of kan je een schuldsaldoverzekering nemen? Zorg dat je erfgenamen niet in de problemen komen door jouw lening. Het nadeel hiermee voor jou is dan wel dat de lening door die verzekering een stuk duurder wordt.

Hypotheeklening na je pensioen

Er zijn verschillende redenen waarom je ook na je pensioen nog voor een woonkrediet zou kiezen. Bijvoorbeeld om werken uit te voeren aan je woning, om naar een kleiner huis of appartement te verhuizen of om te investeren in vastgoed en een opbrengsteigendom te kopen. Anders dan met een persoonlijke lening, heeft een hypotheek vaak een langere termijn en daarom wordt het moeilijker op latere leeftijd. Ook kan je niet altijd je huis als onderpand geven.

Wat kan je doen?

Een mogelijke oplossing is om je woning aan je kinderen te schenken. Zo heb je zelf het vruchtgebruik van het huis tot aan je dood, maar zijn je kinderen eigenaars en kunnen zij in jouw plaats een lening aangaan. Jij kan vervolgens het bedrag terugbetalen via een gift.

Ook als je een partner hebt die een heel stuk jonger is, kan dat in je voordeel werken. Gaan jullie samen een lening aan? Dan zullen de banken jullie mogelijkheden voor de terugbetaling hoger inschatten.

Kortom, er zijn dus wel enkele mogelijkheden voor senioren om nog een lening aan te gaan. Daarbij is het wel belangrijk te weten waaraan je begint en om goed alle voorwaarden te bekijken. Anders kan je jezelf of je nabestaanden flink in de schulden werken.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.