Handleiding: een huis kopen in 40 stappen - Rekening.be

Handleiding: een huis kopen in 40 stappen

 

Een eigen woning kopen zal voor de meeste mensen de grootste aankoop van hun leven zijn. Daarbij komt verder dat bij het kopen van een eigen huis een klein foutje soms gigantische kosten met zich mee kan brengen. Om die reden hebben we hieronder een handleiding voor je opgesteld, in diverse handige tips en adviezen. Zo kun je onder andere meer te weten komen over het verkrijgen van de nodige informatie en het vinden van eventuele verborgen kosten, maar ook hoe je je zaken goed kunt organiseren en je voordeel kunt doen bij het onderhandelen over de prijs van je droomhuis.

Elke situatie is anders

Hoewel we alles in het werk hebben gesteld om erg nauwkeurig te werk te gaan, zal je geen advies op maat gegeven kunnen worden. Voor iedere potentiële huizenkoper zullen de omstandigheden immers anders zijn. Indien je de gegeven adviezen en tips wilt gaan gebruiken, dan is dat dus altijd je eigen verantwoordelijkheid. We kunnen immers je immers geen persoonlijke tips en adviezen aan de hand doen, gewoonweg omdat we niet over je persoonlijke gegevens en achtergrond informatie beschikken. De tips en adviezen die we hieronder hebben vermeld hebben dan ook een algemeen karakter.

Een huis kopen in 40 stappen

1. Moet je wel een huis kopen?

De laatste tijd lijken de prijzen op de woningmarkt weer in de lift te zitten als gevolg van de toegenomen druk op de vraag naar koopwoningen. Steeds meer mensen willen immers liever een woning kopen, dan er één huren. Toch zul je altijd eerst even pas op de plaats moeten maken en je afvragen:

 • wat je mogelijkheden zijn?
 • wanneer je het beste een woning kunt kopen?
 • Of het wel verstandig is om een huis te gaan kopen?

Potentiële kopers moeten zich concentreren op de vraag of het kopen van een huis in hun situatie wel betaalbaar is en of dit ook op de lange termijn het beste is om te doen, in plaats van als een malle de woningmarkt af te struinen om koste wat het kost een eigen woning te willen bemachtigen.

2. Zorg voor financiële zekerheid op de lange termijn

De prijzen die worden gehanteerd op de woningmarkt kunnen nooit helemaal worden voorspeld zodat het absoluut aan te raden is om te zorgen voor voldoende financiële zekerheid in de toekomst. Je weet immers nooit wat er gaat gebeuren met de huizenprijzen in de komende jaren. Door je te focussen op de langere termijn kun je het risico op financiële problemen voor een belangrijk deel voorkomen.

3. Een online calculator de bepaling van de hypotheekaanbetaling

Een hypotheek is voor de meeste mensen een enorme financiële verplichting waarbij kleine verschillen in de leensom forse effecten kunnen hebben op de uiteindelijke kosten die je moet betalen. Om een beter beeld te krijgen van het bedrag dat je aan dient te betalen wanneer je een hypotheek afsluit, kun je gebruikmaken van één van de online calculators. Zo zul je immers altijd op een verantwoorde manier een lening afsluiten waar je je woning mee kunt financieren tegen een zo gunstig mogelijke rentevergoeding.

4. Bepaal vooraf nauwkeurig de werkelijke kosten van de woningaankoop

Het is niet altijd even eenvoudig om een hypotheek krijgen. Voordat je de sleutel van je eigen woning in handen hebt, heb je immers meestal te maken gehad met een heleboel gedoe. Daarbij komt verder nog dat er altijd meer kosten verbonden zullen zijn aan de koop van een huis, dan je aanvankelijk zou verwachten. Je dient dan ook altijd rekening te houden met onder andere de volgende kostenposten:

 • dossierkosten ten aanzien van de hypotheek,
 • kosten voor de taxatie van de woning,
 • notariële kosten, ondermeer voor het opstellen van de koopakte,
 • onderzoekskosten,
 • verhuiskosten,
 • reparaties die uitgevoerd dienen te worden, zoals het uitvoeren van schilderwerk en het verhelpen van achterstallig onderhoud,
 • inrichtingskosten, bijvoorbeeld voor meubels, stoffering en decoratie.

5. Niet blindelings gaan voor een tophypotheek

Voordat je op zoek gaat naar een gunstige hypotheek moet je natuurlijk weten hoeveel je elke maand probleemloos aan aflossingen kunt betalen. Dit wil dus zeggen dat je niet blindelings moet vertrouwen of de tophypotheek die de kredietverstrekker je aan wil smeren. Er kunnen zich in de toekomst immers verandering voordoen die je terugbetalingscapaciteit negatief zullen beïnvloeden. Wanneer je dan een tophypotheek hebt, zul je geen financiële ruimte meer hebben om dit op te vangen.

Tip! Vergelijk de details van alle leningen bij verschillende banken:

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: Vergelijk de beste rentevoeten bij meer dan 25 verschillende banken!
Let op: geld lenen kost ook geld!

6. Gebruik een hypotheelcalculator en een budgetplanner

Met behulp van een hypotheekcalculator, die je op diverse websites op het internet gratis kunt gebruiken, kun je bepalen wat je echt elke maand aan aflossingen en rente kunt betalen als je een hypotheek af wilt sluiten. Daarnaast dien je een budghetplanner te gebruiken om na te gaan wat je je kunt veroorloven om maandelijks terug te betalen, zonder de levensstijl op te geven die je prefereert. Op het moment dat een budgetplanner aangeeft dat je een bepaalde woning niet kunt veroorloven, dan kun je dit advies beter niet naast je neerleggen.

7. Bezichtig alleen woningen die binnen je budget vallen

Natuurlijk kun je verleert naar een woning gaan kijken, terwijl je weet dat je de hypotheek ervan nooit op een verantwoorde manier zou kunnen afbetalen. Je doet er dan ook absoluut verstandig aan om alleen woningen te gaan bezichtigen die binnen je budget passen. Op die manier voorkom je namelijk dat je, zelfs maar een fractie, je budget zult overstijgen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je onverantwoord geld gaat lenen of op den duur een teleurstelling te verwerken krijgt.

8. Stapsgewijs op zoek naar een geschikte woning:

Een geschikte koopwoning vinden doe je bij voorkeur in een paar eenvoudige stappen:

 • onderzoek het gebied waar je graag zou willen wonen op de aanwezigheid van koopwoningen,
 • win informatie in bij diverse makelaars,
 • bekijk het woningaanbod op speciale websites,
 • Doe een bod op een woning en geef aan wat je verdere voorwaarden zijn,
 • Wacht op de aanvaardig van het uitgebrachte bod.

9. Na aanvaarding van het bod

Nadat het bod dat je op een woning uit hebt gebracht door de verkoper is aanvaard, dan dien je een onderzoek in te stellen naar de staat van het pand. Daarnaast zal je makelaar allerlei juridische aspecten checken die komen kijken bij de aankoop van een woning. Zodra je eenmaal akkoord bent gegaan met de aankoopvoorwaarden zit je aan de koop vast en kun je deze alleen ontbinden na het betalen van een forse boete.

10. Voltooiing van de aankoop van de woning

De koop zal nu verder alleen nog maar afgerond dienen te worden. In de praktijk wil dit zeggen dat je ook de rest van het verschuldigde geldbedrag betaalt en in ruil daarvoor de sleutels van de woning ontvangt. Zodra door de ondertekening van alle officiële documenten de koop is bevestigd, zal het huis nu wettelijk jouw eigendom zijn.

11. Vraag verschillende offertes aan voor een hypotheek

De meeste kredietverstrekkers zullen je niet echt een hypotheek aanbieden als je nog geen woning op het oog hebt. Wel zullen ze een zogenaamde offerte uitbrengen zodat je weet hoeveel geld je maximaal zou kunnen lenen. Een offerte is echter maar een bepaalde tijd geldig zodat je er voor moet zorgen dat je een geschikte woning hebt gevonden om er ook daadwerkelijk gebruik van het aanbod te kunnen maken.

12. De woningmarkt is vergelijkbaar met de aandelenmarkt

Als je een huis wilt gaan kopen, moet je één ding goed onthouden, namelijk dat niemand je kan voorspellen wat er gaat gebeuren met de prijzen op de woningmarkt, net zoals dat het geval is op de aandelenmarkt. Dat neemt echter niet weg dat er geen gewiekste kredietverstrekkers zijn die toch een poging zullen wagen om je op die manier een hogere hypotheek aan te kunnen smeren.

13. Besparen door een lagere hypotheek

Door een lagere hypotheek af te sluiten, kun je doorgaans een heleboel kosten besparen. Je moet je namelijk bedenken dat voor elke 1 procent die je moet betalen aan rentevergoeding er een aanzienlijk bedrag in mindering wordt gebracht op de maandelijkse aflossingen en uiteindelijk dus ook op de totale leenkosten die je moet betalen. Door bijvoorbeeld zelf meer geld in de woning te investeren, kan de maandelijkse aflossingstermijn (en dus ook de rentevergoeding en de uiteindelijke leensom) soms aanzienlijk naar beneden worden bijgesteld.

14. Ga op onderzoek uit in de buurt

Deskundigen op het gebied van de aan- en verkoop van woningen zijn het er unaniem over eens dat je, als potentiële koper, er altijd goed aan doet om voor het uitbrengen van een officieel bod op een woning op onderzoek uit te gaan in de buurt. Je kunt namelijk je droomhuis niet gaan verplaatsen naar een andere locatie op het moment dat de buurt je niet aanstaat. Door rond te lopen, te rijden en vooral te kijken in de wijk waar je een leuke woning hebt gezien, kun je namelijk een heleboel te weten komen over de omgeving en de mensen die er wonen. Zo kun je een bezoek brengen aan openbare gelegenheden, zoals parken, winkels en uitgaansgelegenheden. Bij voorkeur bezoek je de wijk op uiteenlopende momenten van de dag. Tijdens je onderzoek kun je ondermeer letten op de verzorging van tuinen, auto’s en openbare ruimtes en informatie inwinnen bij de plaatselijke bevolking en/of de wijkagent of buurtwacht. Als je een nieuwkomer bent in een bepaalde buurt, dan zou je zelfs een poosje in een bed and breakfast of Airbnb kunnen verblijven om een nog beter beeld te krijgen van de wijk.

15. Gebruik de juiste woningwebsites

Vandaag de dag hoef je niet langer meer lange tijd voor de etalage van een makelaarskantoor te gaan zoeken naar een geschikte koopwoning. Er is namelijk een veel eenvoudiger manier om te zien wie er een woning te koop aan heeft geboden op de talloze websites waar je op zoek kunt gaan naar onroerend goed. Tijdens je online zoektocht naar een geschikte woning dien je echter goed te beseffen dat de vraagprijzen vaak erg optimistisch zullen zijn omdat de verkoper aangeeft wat hij, of zij, graag voor het pand, zou willen hebben (en dus niet wat je er uiteindelijk voor gaat betalen). Daarnaast mag je niet vergeten dat er ook een heleboel woning al zijn verkocht, nog voordat ze op dit soort websites te koop zijn aangeboden. Om erachter te komen of er woningen te koop zijn, terwijl deze nog niet online zijn geplaatst, kun je altijd contract op nemen met een lokale makelaar en vragen om je op de hoogte te houden eventueel nieuw aanbod.

16. Win zoveel mogelijk informatie in

Vóór het uitbrengen van een bod op je droomhuis dien je zoveel mogelijk vragen te stellen en informatie in te winnen. Bij voorkeur ontvang je schriftelijke antwoorden op vragen die je hebt gesteld. De meest gestelde vragen bij het kopen van een woning zijn:

 • Hoeveel bezichtigingen heeft de woning al gehad?
 • Hoe veel biedingen zijn er al gedaan?
 • Hoe lang staat deze woning al te koop?
 • Mag ik de (rapporten met betrekking tot) de elektrische- en gasinstallatie bekijken?
 • Zijn er geschillen met de buren geweest in het verleden?
 • Waarom is de verkoper gaan verhuizen en is het zeker dat de verkoop gewenst is op dit moment?
 • Welke renovaties zijn er uitgevoerd?
 • Hoe oud is de cv-ketel en wanneer is deze voor het laatst gecontroleerd?
 • Wanneer zijn de bedradingen voor het laatst vervangen?
 • Wie zijn de directe buren?
 • Hoelang heeft de verkoper in dit huis gewoond?
 • Wat zit er bij de koop inbegrepen (zoals witgoed, gordijnen en dergelijke)?
 • Zijn er parkeerproblemen bekend in deze buurt?
 • Zijn er voldoende veilige vluchtwegen in geval van brand?
 • Zijn er verzakkingsproblemen bekend?
 • Hoe hoog zijn de gemeentelijke belastingen?

16. Neem foto’s tijdens de bezichtiging

Tijdens de bezichtiging van een woning doe je er verstandig aan om (met je mobiele telefoon) foto’s te maken. Deze foto’s kunnen later een prima referentiepunt zijn en je geheugen opfrissen. Bij voorkeur maak je foto’s

 • op verschillende momenten van de dag om een idee te krijgen van bijvoorbeeld de lichtinval en het uitzicht,
 • bij daglicht zullen onvolkomenheden eerder opvallen dan wanneer het al wat schemert,

17. Neem regelmatig contact op met de makelaar

Veel mensen vinden het vaak lastig om regelmatig contact op te nemen met de makelaar, bijvoorbeeld als ze een vraag hebben. Ze vinden zichzelf dan lastig of brutaal en blijven om die reden vaak met een heleboel vragen en/of onzekerheden zitten. Een makelaar is er echter om je te helpen bij de koop van een woning, en zal dus ook al je vragen willen beantwoorden en je de nodige informatie geven als iets niet helemaal duidelijk is tijdens het verkoopproces.

18. Ontvang berichten over koopwoningen op favoriete locaties

Als je graag in een bepaalde wijk of straat zou willen wonen, dan kun je dat uiteraard aangeven bij een makelaar (of op een onroerend goed website). Bovendien kun je, elke keer dat een woning in de buurt te koop wordt aangeboden, een bericht ontvangen.

19. Registreer alle mankementen tijdens bezichtigingen

Tijdens een bezichtiging zul je alert moeten zijn op allerlei mankementen in de woning. Soms kan een mankement je doen besluiten om van de koop af te zien, maar in andere gevallen kan een mankement de prijs van de woning juist verlagen, maar is het probleem prima op te lossen. Zo hoef je bijvoorbeeld voor een voor de hand liggend probleem niet van de koop af te zien. Tijdens een tweede of derde bezichtiging, kun je altijd een ​​deskundige in de arm nemen die kan beoordelen of het onroerend goed tegen een redelijke prijs wordt aangeboden. Kleine mankementjes zoals een kapotte keukenla hoeft dan ook geen reden zijn om een woning te laten schieten. Wel dien je altijd alle mankementen op een lijst te zetten zodat de verkoper deze kan herstellen voordat de koop definitief wordt gesloten.

20. Let goed op eventuele vochtproblemen

In tegenstelling tot allerlei kleine mankementen, kan een vochtprobleem wel een reden zijn om van de koop van een woning af te zien. Tijdens de bezichtiging dien je dan ook uiterst alert te zijn op de aanwezigheid van natte plekken, schimmel, loshangend behang en condens op de ramen. Ook is het goed om de binnenkant van kasten te checken op vocht en je neus aan het werk te zetten om muffe luchtjes op te sporen. Om vochtplekken te vinden, zul je goed om je heen moeten kijken en de volgende zaken in de gaten moeten houden:

 • plafonds,
 • aanwezige scheuren, bruine vlekken en lekkages,
 • niet goed sluitende deuren en ramen.

21. Test de aanwezige schakelaars tijdens een bezichtiging

Door tijdens een bezichtiging de lampen aan en uit te schakelen, in het bijzonder als er wat oudere schakelaars aanwezig zijn, kun je nagaan of deze nog goed functioneren. Ook dien je informatie in te winnen of de laatste keer dat er nieuwe bedradingen in het huis aan zijn gelegd. Het opnieuw aanleggen van elektrische bedradingen na de aankoop zal namelijk veel extra werk en kosten met zich meebrengen. Door verder alle aanw3zige stopcontacten in het huis in kaart te brengen, kun je nagaan of er wellicht nieuwe aansluitingen gemaakt moeten worden.

22. Check het aanwezige sanitair

Tijdens een bezichtiging van een woning is het goed om toiletten eens door te spoelen en kranen open te draaien. Ook dien je de kasten onder wastafels op de aanwezigheid van vocht te controleren, maar eveneens de waterdruk en de temperatuur van het warme water te checken. Buitenshuis kun je eventueel aanwezige putten controleren door de putdeksels op te tillen terwijl er binnen het toilet wordt doorgespoeld. Zo kun je zien of er geen verstopte afvoerleidingen zijn.

23. Check de cv-ketel

Je kunt tijdens de bezichtiging aan de verkoper vragen om de centrale verwarming aan te zetten om op die manier de cv-ketel te testen. Tevens kun je dan de radiatoren nalopen om te zien of er geen lekkages of roestplekken aanwezig zijn en nagaan of ze allemaal volledig warm worden.

24. Goede sloten zijn van groot belang

Zorg ervoor dat alle aanwezige sloten op deuren en ramen voldoende aan de normen zoals die gesteld zijn door je verzekeraar. De meeste verzekeraars zullen erop aandringen dat de voor- en achterdeuren uit zijn gerust met een anti-inbraakslot. Wanneer deze sloten niet aanwezig zijn, kan een verzekeraar een hogere premie in rekening brengen of je eigen risico verhogen.

25. Controleer het signaal voor mobiele telefonie

Een bezichtiging is een prima moment om ook het signaal voor mobiele telefonie te controleren. In bepaalde gebieden kun je immers te maken krijgen met een slecht, of zelfs helemaal geen, ontvangst van een mobielsignaal. Als dit het geval is, dan kun je in deze woning (en soms ook daarbuiten) je mobiele telefoon niet, of minder goed, gebruiken. Voor veel mensen kan het ontbreken van een goed signaal dan ook een reden zijn om definitief van de koop af te zien.

26. Controleer de zolder

Een inspectie van de zolder bij daglicht is een uitstekende manier om de staat van het houtwerk in de woning te checken. Je kunt dan namelijk goed de dakconstructie controleren op de aanwezigheid van bijvoorbeeld houtrot, barsten, kieren en gaten. Het herstellen van een slecht dak kan je namelijk veel werk en geld gaan kosten.

27. Beoordeel de buitenmuren

De buitenmuren van een woning kunnen scheuren vertonen, maar ook kan hier schimmel en houtrot voorkomen. Scheuren in een buitenmuur kan een teken zijn van verzakkingen of allerlei mankementen aan de constructie van de woning. Schimmel en houtrot kunnen wijzen op een aanwezig vochtprobleem en/of achterstallig onderhoud. Om dergelijke mankementen te verhelpen, zul je, als je de woning eenmaal gekocht hebt, vaak deskundige hulp in moeten schakelen en dus veel kosten moeten maken.

28. Bekijk het dak

Met behulp van een verrekijker kun je de staat van het dak checken en op die manier nagaan of er bijvoorbeeld dakpannen ontbreken of versleten zijn. Daarnaast kun je zo eveneens de staat van de aanwezige dakgoten en houtwerk beoordelen. Slecht functionerende dakgoten en houtrot kunnen immers voor een heleboel problemen zorgen, zoals vocht in huis. Bij voorkeur voer je een dergelijke dakinspectie uit op een regenachtige dag zodat lekkages van de dakgoten eerder op zullen vallen.

29. Vermijd keukenstress

In de keuken van je toekomstige woning wil je doorgaans voldoende ruimte hebben om je maaltijden te kunnen bereiden. Als je dus een woning gaat bezichtigen dien je na te gaan of hier voldoende ruimte en faciliteiten voor aanwezig zijn. Uiteraard zul je ook moeten checken of er voldoende ruimte is voor de plaatsing van een koelkast, en eventueel een diepvries of andere huishoudelijke apparatuur.

30. Neem een ​​kompas mee tijdens de bezichtiging

Het lijkt misschien een beetje raar, maar toch kan het meenemen van een kompas tijdens een bezichtiging je een enorme teleurstelling helpen voorkomen. Een makelaar kan immers wel beloven dat je een zonnige tuin zult krijgen die gelegen is op het zuiden, maar dit zelf even checken kan zeker geen kwaad.

31. Raadpleeg de directe buren

Buren kunnen een tipje van de sluier oplichten als het gaat om de sfeer in de wijk of de staat van de woning die je wellicht wilt kopen. Daarnaast is kennismaken met potentiële buren een prima gelegenheid om te beoordelen wat je wellicht later te wachten zal staan. Buren die nors de deur openen en je nauwelijks te woord willen staan, zijn vast geen prettige mensen om naast te wonen. Ook buren waar een heleboel lawaai vandaan komt, zijn in de regel niet de meest ideale mensen om in je nabijheid te hebben als je op rust gesteld bent. Door de gevels en tuinen van de directe buren te eboordelen, kun je tevens een goede inschatting maken van de sfeer in de wijk.

32. Overweeg een mogelijk verkoop in de toekomst

Als je niet tot in lengte van dagen in de woning wilt blijven wonen, dan kun je nagaan wat de mopgelijkheden zijn als je het pand weer van de hand wilt doen. Je droomhuis kan immers na verloop van tijd niet meer bij je manier van leven, of je gezinssamenstelling, passen. Bovendien kan de woning zijn voorzien van faciliteiten waar je zelf erg blij van wordt, maar die potentiële kopers eerder af zullen schrikken. Vaak kun je al een heleboel informatie halen uit de tijd die de woning al te koop heeft gestaan. Dit kan namelijk te maken hebben met de locatie, de sfeer in de buurt, een bepaalde winkel of bedrijf in de nabijheid of een gebrek aan parkeerplaatsen in de straat.

33. Vind een goedkope notaris

De eigendomsoverdracht van een woning is een juridische procedure die wordt geregeld door een erkende notaris. Alleen door het opmaken van een officiële koopakte, en de ondertekening ervan door beide partijen, zal de koop definitief maken. Een notaris zal echter geen werkzaamheden verrichten zonder daar een bepaald honorarium voor te vragen. Om die reden is het zaak om een notaris te vinden die je een minder hoge rekening zal presteren voor al het gedane het juridische papierwerk.

34. Vraag altijd om gedetailleerde rekeningen

Door altijd om gedetailleerde rekeningen te vragen, zowel bij de makelaar, de notaris als eventuele aannemers, om op die manier allerlei verborgen te voorkomen.

35. Vraag extra uitleg over onduidelijkheden

Het kopen van een eigen huis is niet iets dat de meeste mensen vaak doen. De meeste van hen zijn dan ook meestal een leek op dit gebied. Toch is het van groot belang dat je volledig begrijpt wat er tijdens het aankoopproces allemaal van je wordt verwacht, wat je rechten zijn en wat er allemaal moet worden gedaan. Wanneer je dan ook iets niet begrijpt, zul je vragen moeten stellen en duidelijkheid moeten eisen. Wanneer je dan namelijk nalaat, dan kan dit je achteraf flink wat geld kosten.

36. Informeer naar de toekomstplannen voor de omgeving van de koopwoning

Je oog kan zomaar vallen op een huis met een schitterend uitzicht waar je werkelijk elke dag van denk te kunnen genieten. Aan deze droom kan echter abrupt een einde komen als blijkt dat er bijvoorbeeld een appartementencomplex recht voor je deur zal worden gebouwd een paar jaar nadat je de koop hebt gesloten. Om dit soort teleurstellingen te voorkomen, is het goed om grondig informatie in te winnen over de toekomstplannen in het gebied waar je een woning wilt kopen. Om antwoorden te krijgen op vragen over eventuele bouwprojecten kun je je wenden tot de gemeente waar de koopwoning zich bevindt.

37. Laat de woning direct uitschrijven van de woningmarkt

Wanneer je echt geïnteresseerd bent in een bepaalde koopwoning, dan doe je er verstandig aan om de verkoper te vragen om meteen het huis terug te trekken van de woningmarkt. Uiteraard dien je dan wel een interessant bod op het huis uit te brengen. Als een huis niet meer actief op de woningmarkt wordt aangeboden, zal de kans op andere biedingen een stuk kleiner worden. De kans dat een andere geïnteresseerde een beter bod uitbrengt is zo minder groot geworden.

38. Maan je notaris tot spoed

Helaas zijn er nog altijd een aantal notarissen dat hun eigen werktempo aan willen houden. Om wat extra haast te zetten achter het in orde maken van het benodigde papierwerk kun je je notaris echter regelmatig bellen en vragen om de documenten sneller gereed te krijgen. Hier hoef je je overigens niet voor te schamen want de notaris wordt immers door jou betaald voor het verrichten van deze arbeid.

39. Leg alle afspraken schriftelijk vast

Om te voorkomen dat je na het ondertekenen van de koopakte te maken krijgt met teleurstellingen, frustraties en zelfs een heleboel extra kosten, is het goed om altijd alle gemaakte afspraken direct op schrift te (laten) zetten. Wanneer je bijvoorbeeld bepaalde zaken over hebt genomen van de verkoper, dan is het erg vervelend wanneer je deze niet aantreft na de sleuteloverdracht. Wanneer je echter een duidelijk overzicht van de verkoper hebt ontvangen waarop alle overnames gedetailleerd staan beschreven, kun je verhaal gaan halen. Het is dan echter wel noodzakelijk dat dit document is voor zien van handtekeningen van beide partijen, en bij voorkeur ook van twee getuigen (zoals de makelaar).

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.