Hoe kan ik geld lenen als particulier?

Hoe kan ik geld lenen als particulier?

Als je je eerste lening wil aangaan, moet je je goed informeren over wat er allemaal bij komt kijken. Wat is het proces? Welke leningen kan je zoal aangaan? Op het net is er enorm veel informatie te vinden en je ziet misschien door de bomen het bos niet meer. Wij zetten de belangrijkste zaken die je moet weten even op een rij:

Soorten leningen 

In principe zijn er twee soorten leningen. Een lening voor alle doeleinden en een voor specifieke doeleinden.

AanbiederInformatieBekijk alle voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).
Daar kunt u gratis uw lening simuleren
aan aantrekkelijke tarieven
Let op: geld lenen kost ook geld!

  • Lening voor alle doeleinden

 

Een lening die je voor alles kan gebruiken, is de persoonlijke lening. Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor rente en aflossing. Daarnaast is er ook een vaste looptijd en een vast bedrag.

 

  • Lening voor specifieke doeleinden

 

Dat zijn leningen die gebruikt worden om een bepaalde dienst of product te financieren, bijvoorbeeld een autolening of renovatielening. Je kan de lening enkel aanvragen als je een aankoopbewijs toont. Hier heb je ook wel te maken met een vaste aflossing.

Een lening aanvragen 

Voor je een lening aanvraagt, lijst je eerst alles van je project goed op. Hoeveel zal ik moeten uitgeven en hoeveel wil ik lenen? Een offerte kan hierbij helpen. Daarnaast maak je best een goed overzicht van je financiële situatie. Zo kan je achterhalen of je de lening zal kunnen terugbetalen en kan je beslissingen maken over de looptijd.  

AanbiederInformatieBekijk alle voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).
Daar kunt u gratis uw lening simuleren
aan aantrekkelijke tarieven
Let op: geld lenen kost ook geld!

Eens je een beslissing hebt genomen over je lening, heb je een aantal documenten nodig bij de aanvraag. We sommen ze even op:

  • Kopie van je identiteitskaart
  • Rekeningnummer
  • Twee laatste loonstroken
  • Bankafschriften om andere inkomsten aan te tonen
  • Een bewijs van woonst
  • Contracten van andere lopende leningen (indien van toepassing)

Naast de bank, kan je ook nog op andere plaatsen terecht voor een lening. Zo kan je online een lening aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven zoals Cofidis of Cetelem. Je kan er 24/24 terecht en je kan onder andere gemakkelijk simulaties maken. Die tonen aan hoeveel je zal moeten aflossen. Daarnaast kan je lenen bij een vriend. De voorwaarden kom je zelf overeen, maar je zet wel best alles op papier om discussies te vermijden. Een laatste nieuwe methode is crowdfunding. Je kan dat doen via een online platform, ze checken wel of je kredietwaardig genoeg bent.

De leenwereld is dus groter dan je denkt. Maar denk eraan, lenen kost ook nog altijd geld!

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.