Hoe moet je geld lenen voor een eenmanszaak?

Hoe moet je geld lenen voor een eenmanszaak?

Je hebt gekozen voor een eenmanszaak: een eenvoudige boekhouding, goedkoop starten en geen verplicht minimumkapitaal. Klinkt simpel, maar dat wil niet zeggen dat er geen centen nodig zijn. Een eenmanszaak heeft veel voordelen. Maar de belastingen lopen veel hoger op en je draagt wel alle financiële risico’s. Daarom is het belangrijk om eens na te denken wat de mogelijke kredieten zijn naast je eigen spaarboek.

Startlening 

Heb je geld nodig bij de opstart van je eenmanszaak? Dan kan je een beroep doen op de startlening van PMV/z. Een belangrijke voorwaarde bij deze lening is dat je niet meer dan vier jaar zelfstandige  in hoofdberoep bent. De bedragen die je kan lenen bij de startlening kunnen oplopen tot 100.000 euro. Met deze lening kan je dus al een hele weg verder.

AanbiederInformatieBekijk alle voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).
Daar kunt u gratis uw lening simuleren
aan aantrekkelijke tarieven
Let op: geld lenen kost ook geld!

Het investeringskrediet 

Wil je voor je eenmanszaak een nieuwe wagen of een nieuwe machine aankopen? Dat kan met het investeringskrediet. Bij deze vorm is er een vaste rentevoet en zijn de lasten fiscaal aftrekbaar. Verder zijn  er een vast bedrag en looptijd.

Win-winlening 

Heb je een vriend of familielid die jou wil helpen? Win-win, want jij krijgt krediet en de kredietgever ontvangt een jaarlijkse belastingkorting van 2,25 procent. Je kan wel tot 200.000 euro lenen met een looptijd van minimaal acht jaar. Enige voorwaarde: je bent een KMO en niet in Brussel gevestigd.

Andere financieringsvormen 

Naast de drie meest gebruikte vormen, zijn er nog tal van opties. Denk maar eens aan een bijkomende lening bij de bank. Hier is wel een sterk financieel plan belangrijk. Ook zal je sneller een lening krijgen als je al wat langer in het vak staat. Je hebt dan namelijk het voordeel dat je cijfers kan voorleggen.

Heb je krediet nodig en leen je liever niet? Dan kan crowdfunding of Business Angels Netwerk Vlaanderen de oplossing zijn. BAN Vlaanderen helpt startende en groeiende ondernemingen met hun netwerk van privé-investeerders.

Wanneer je geld nodig hebt voor je eenmanszaak naast je spaarvarken, is er dus keuze genoeg. Maar denk eerst dus zeker goed na of je wel degelijk geld wil lenen. De leuze ‘geld lenen kost ook geld’ telt altijd.

 

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.