Hoe vind je een investeringskrediet? - Rekening.be

Hoe vind je een investeringskrediet?

Lening aanvragen

Bij het vinden en afsluiten van investeringskredieten zijn er een aantal zaken waar je van op de hoogte moet zijn. Zo maak je de beste keuze voor jouw investeringskrediet. Wanneer je grote investeringen wilt doen in je zaak voor de middellange of lange termijn, is het investeringskrediet een ideale lening. Het investeringskrediet stelt je in staat om jouw schaal of afzetmarkt te vergroten en zo een consistente groei te realiseren voor je bedrijf.

In dit artikel vind je daarom meer informatie over die vorm van krediet waarmee je investeert in jouw onderneming met de verre maar ook nabije toekomst in het achterhoofd. Investeringskredieten zijn in principe voor elk soort ondernemer geschikt, maar zijn ook perfect voor startups en andere beginnende bedrijven. We leggen je in meer detail uit hoe je een investeringskrediet zou moeten afsluiten en laten jou tevens zien waar je investeringskredieten kunt afsluiten.

Wat is een investeringskrediet?

Een investeringskrediet is een krediet speciaal voor ondernemers. Het is dus niet beschikbaar voor particulieren en is helemaal toegespitst op de behoeftes van ondernemers. Zo kan je het investeringskrediet afsluiten met een waarborg of onderpand. Voor ondernemers geldt dan meestal dat zij bijvoorbeeld een deel van de inventaris of het bedrijfspand als waarborg afgeven. Dat kapitaal bevindt zich immers vaak al in jouw onderneming en dus is er geen ingewikkelde borgstelling nodig om het krediet te kunnen verwezenlijken.

Een investeringskrediet kan je afsluiten voor elke periode en lengte die je wenst maar doorgaans lopen de meeste van die leningen tussen de 1 en 20 jaar. Een investeringskrediet is een lening met een vaste of variabele rentevoet en je kunt vaak ook een aflossingsvrije periode kiezen van 2 maanden tot zelfs 2 jaar. Dat geeft je tijd om pas te gaan terugbetalen op het moment dat je profijt begint te zien van de investering.

Wat zijn de voordelen van een investeringskrediet?

Een investeringskrediet kan je in principe voor elke afgesproken termijn aangaan maar wordt doorgaans gekozen voor een middellange en lange termijn. Je kunt er dus snel grote investeringen mee doen in je bedrijf. Het soort investeringen waarvan je verwacht dat ze de waarde van je bedrijf gedurende lange termijn verstevigen en vergroten. Denk dan bijvoorbeeld aan een verbouwing of aanbouw, een extra pand, voertuigen of machines. Ook wanneer je een groeiende markt ziet voor je bedrijf, kan je met een investeringskrediet sneller groei bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door het vergroten van loonreserves voor extra personeel.

Het grootste voordeel van een investeringskrediet is dat je gedurende langere tijd precies weet wat je maandelijks of jaarlijks kwijt bent aan aflossing en de rente die je betaalt over de lening. Je lost een vast bedrag af per maand en de rente op je lening staat vast, tenzij anders overeengekomen. Zo weet je precies waar je wat betreft je uitgaven aan toe bent en weet je dat je niet onnodig veel rente betaalt zoals vaak wel het geval is bij het veel duurdere kaskrediet.

Wat zijn de nadelen van een investeringskrediet?

Omdat je een investeringskrediet voor lange of middellange termijn aangaat, weet je wat de vaste kosten en looptijd van de lening zijn. Je investeert natuurlijk met het oog op groei van je onderneming. Maar als zich economisch minder voorspoediger tijden aandienen, zal je de lening nog steeds terug moeten betalen. Je dient je dus goed af te vragen of je de rentelasten en de aflossing van het investeringskrediet te allen tijde kunt aflossen. Anders kan de bank beslagleggen op de borgstelling die je in hebt gebracht. Dat wil je natuurlijk kost wat kost voorkomen. Wel geldt dat langetermijninvesteringen in de toekomst van je bedrijf vaak een relatief lager risico kennen.

Een ander nadeel van het investeringskrediet kan zijn dat je onder variabele rente hebt getekend voor de lening. Rente kan sterk stijgen en dus zorgen voor hogere lasten. Vraag je dus af hoeveel extra financiële ruimte je hebt, nu en in de toekomst. Daarentegen kan de rente natuurlijk ook dalen en dan heb je juist voordeel van een variabele rente. Ook kan je specifiek kiezen voor een investeringskrediet met een vaste rentevoet. Zo weet je altijd waar je aan toe bent wat betreft je maandlasten.

Heb je een waarborg nodig voor een investeringskrediet?

Je hebt meestal een waarborg nodig wanneer je een investeringskrediet wilt afsluiten. Het goede nieuws is dat je veel zaken die je al voor je onderneming hebt, zoals pand, hypotheek en zelfs goede naam of goodwill kunt gebruiken om een investeringskrediet af te sluiten. De bank bekijkt dus de positie van jouw onderneming in de breedste zin van het woord. Maakt jouw bedrijf winst? Heeft jouw bedrijf een goede naam? Is jouw bedrijfspand (deels) afbetaald en kan bijvoorbeeld een deel van de afgeloste hypotheek worden gebruikt als garantstelling voor de lening?

Voordat je een investeringskrediet wilt gaan afsluiten is het dus verstandig om eens goed te bekijken wat jouw bedrijf waardevol maakt. Zit er geld vast in activa, onroerend goed en inventaris? Breng dat dan zeker ter sprake in het gesprek met de bank zodat je goed beslagen ten ijs komt en je sneller geaccepteerd wordt voor het investeringskrediet. Uiteraard is het ook mogelijk om persoonlijke waarborgen in te brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan garantstelling door jouzelf middels je privévermogen, of dat van je partner, familie of vrienden.

Waar kan je een investeringskrediet vinden?

Je kunt snel en gemakkelijk een groot aantal investeringskredieten vergelijken op deze site. Naast banken, hebben we ook een aantal onafhankelijke kredietverstrekkers voor je geselecteerd. Je kunt eenvoudig de voorwaarden voor de kredieten vergelijken. Zo zie je in één oogopslag of het krediet past bij jouw bedrijf.

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.