Hypothecaire lening simulatie - Rekening.be

Hypothecaire lening simulatie

Wie een woning op het oog heeft, kan hieronder een simulatie doen om na te gaan hoeveel een hypothecaire lening kost. Wanneer je een hypothecaire lening overweegt, moet je van een aantal zaken op de hoogte zijn. Hieronder leggen wij jou uit wat er belangrijk is alvorens je dergelijke lening afsluit.

1. Hoe bepaal ik mijn budget?

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.28.40Hoe hoog je budget is, bij de financiering van een eigen woning, hangt van een heleboel factoren af. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • de eigen financiële middelen die je in kunt zetten, zoals spaargeld,
  • je leeftijd: hoe ouder je bent, hoe lastiger het zal worden om een langlopende hypothecaire lening af te sluiten,
  • je vaste inkomen,
  • je werksituatie nu en in de toekomst: heb je vast werk en hoe verwacht je dat dit over een aantal jaren zal zijn?
  • je toekomstverwachting: heb je een kinderwens of een partner die wellicht na enige tijd minder wil gaan werken, dan kan dit de hoogte van je hypotheek beïnvloeden,
  • wat zijn je maandelijkse vaste lasten, en dus hoeveel geld houd je over voor de afbetaling van de hypotheek.

Bekijk ook: Waar moet ik opletten als ik een huis koop?  (Tip)

Het is niet eenvoudig om zelf te bepalen hoe hoog je budget ligt als je een eigen huis wilt gaan kopen, maar gelukkig hebben de meeste financiële instellingen deskundige adviseurs in dienst die je graag van dienst zijn. Zij kunnen, uiteraard met de door jou aangeleverde gegevens een schatting maken van het bedrag dat je zou kunnen lenen in de vorm van een hypotheek. Ook online kun je, bijvoorbeeld door middel van een hypotheeksimulator, het beschikbare budget bepalen.

Bereken je maandelijkse hypotheek kosten


MaandTe betalenKapitaalIntrestOverige bedrag
0   € 100.00
1€ 8.79€ 7.96€ 0.83€ 92.04
2€ 8.79€ 8.02€ 0.77€ 84.02
3€ 8.79€ 8.09€ 0.70€ 75.93
4€ 8.79€ 8.16€ 0.63€ 67.77
5€ 8.79€ 8.23€ 0.56€ 59.54
6€ 8.79€ 8.29€ 0.50€ 51.25
7€ 8.79€ 8.36€ 0.43€ 42.89
8€ 8.79€ 8.43€ 0.36€ 34.46
9€ 8.79€ 8.50€ 0.29€ 25.96
10€ 8.79€ 8.57€ 0.22€ 17.39
11€ 8.79€ 8.65€ 0.14€ 8.74
12€ 8.79€ 8.72€ 0.07€ 0.02
Total€ 105.50€ 100.00€ 5.50€ 0.00

Tip! Maak een gratis simulatie:

AanbiederGratis adviesGratis simulatie
Tip: Maak een snelle simulatie
Let op: geld lenen kost ook geld!

2. Wanneer ben ik klaar om een huis te kopen?

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.28.58

Ieder mens zal op een gegeven moment dromen van een eigen huis. Een eigen plekje dat je volledig naar je eigen smaak in kunt richten en decoreren. Op het moment dat je wat spaargeld achter de hand hebt en je klaar bent om je op een bepaalde plaats voor een langere periode te vestigen, dan ben je waarschijnlijk klaar om je eerste huis te gaan kopen. Je wilt niet langer onder de vleugels van je ouders, of in een studentenkot, blijven zitten en een eigen leven op gaan bouwen. Dit kun je in je eentje doen, maar als je een relatie hebt, ook samen met je lief.

In de regel zijn mensen in het midden van hun twenties als ze voor het eerst op zoek gaan naar een eigen woning. Ze hebben dan hun studie afgerond en zijn klaar om zich te gaan settelen. Vaak is op deze leeftijd ook de tijd aangebroken om een gezin te gaan stichten en een eventuele kinderwens in vervulling te laten gaan. Wanneer je je droombaan hebt gevonden, hoeft de aankoop van een eigen huis doorgaans geen probleem te zijn. Je hebt dan immers een vast inkomen waarmee je de benodigde hypothecaire lening mee af kunt betalen.

3. Waarom een huis kopen?

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.29.15Een huis huren, kan soms voordeliger lijken, maar op de langere termijn is dat echter niet het geval. De maandlasten zullen dan wel in het begin hoger zijn als je een huis koopt, maar een huis huren wordt ieder jaar duurder. Om die reden is een huis kopen dan ook veel interessanter, zeker als je langere tijd op dezelfde locatie wilt wonen. Verder krijgen kopers een belastingvoordeel en soms ook andere premies of financiële ondersteuning waardoor investeren in een eigen woning nog interessanter zal worden.

Een woning die je hebt gekocht is bovendien je eigendom, waardoor je vermogen op hebt gebouwd. Je woning kan in de toekomst meer waard worden zodat je deze investering kunt beschouwen als een vorm van vastgoedbelegging, of een financiële reserve die je aan kunt spreken in minder goede tijden.

Een belangrijk voordeel van een woning kopen, is dat je nu eigenaar bent van het pand. Dit betekent dat je met de woning kunt doen wat je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld een verbouwing uitvoeren, een deel bij gaan bouwen en alles doen wat volgens de bouwvoorschriften van je woonplaats is toegestaan. Je bent uiteraard ook je eigen huisbaas en verbouwingen zullen doorgaans de waarde van je huis verhogen.

Bekijk ook: 

4. Goede voorbereiding is het halve werk

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.29.26Een eigen woning kopen, is niet iets dat je vaak doet. Om die reden zul je er waarschijnlijk ook nooit echt bedreven in worden. Voordat je een koopovereenkomst kunt ondertekenen, zal er dan ook een heleboel voorbereiding aan vooraf gaan. Het grootste deel van deze voorbereiding zal overigens bestaan uit het inwinnen van informatie en het vergaren van de nodige documenten en garanties.

Om je enigszins een beeld te geven over de opbouw van een hypothecaire lening, zoals een hypotheek officieel wordt genoemd, kun je op een heleboel websites van hypotheekverstrekkers een zogenaamde simulatie uitvoeren. Door een aantal gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens in te voeren, samen met enkele voorkeuren ten aanzien van de lening die je af wilt sluiten, kun je een overzicht ontvangen van de meest geschikte leenvormen. Wanneer je een vaste partner hebt, dan zullen ook zijn of haar gegevens ingevuld dienen te worden om het financiële plaatje compleet te krijgen.

De hypothecaire leningen die het beste aansluiten bij je persoonlijke situatie zullen vervolgens automatisch op je beeldscherm verschijnen of naar je verzonden worden per e-mail. Door de uitkomsten van de simulatie van die hypothecaire leningen met elkaar te vergelijken, kun je meestal prima beoordelen of het afsluiten van een hypothecaire lening haalbaar is, en welke leenvorm je het meeste aanspreekt.

5. Controle bij het CKP voor een hypothecaire lening

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.29.37Het register van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) noteert informatie over alle overeenkomsten die te maken hebben met leningen van consumenten, zoals hypothecaire leningen die een natuurlijk persoon voor privédoeleinden werden afgesloten, maar eveneens eventuele wanbetalingen die betrekking hebben op dergelijke leningen.

De CKP gebruikt deze registratie om preventief om overmatige schuldenlast van particulieren te voorkomen. De systematische registratie van de leenovereenkomsten en de eventuele wanbetalingen verplicht te stellen zorgt ervoor dat de wetgever op een objectieve manier informatie zeker kan stellen voor kredietverstrekkers. Bij de aanvraag van een lening, en dus ook een hypotheek, kan een kredietverstrekker direct zien welke leningen je hebt lopen, hoeveel leningen je hebt en of je geen wanbetaler bent.

Het register van het CKP houdt alle gegevens bij over leningen van en hypotheken. Het register bestaat uit een positief- en een negatief luik. Elk luik herbergt verschillend geregistreerde informatie die elk weer verschillende bewaartermijnen kennen:

  • Het positieve luik bevat alle gesloten leenovereenkomsten. De informatie van elk gesloten leencontract dient door een kredietverstrekker binnen de twee dagen door te worden gegeven aan het CKP zodat er registratie plaats kan vinden. Indien de looptijd is verstreken dan zullen de gegevens uit dit luik, behalve wanneer er sprake is van een opname van het leencontract eveneens in het negatieve luik.
  • Het negatieve luik, in de volkmond ook vaak de “zwarte lijst” genoemd, is een register van personen die een bepaalde periode een achterstand hebben met hun aflossingen of als er helemaal geen afbetalingen meer zijn gedaan. De kredietverstrekker moet deze informatie doorgeven aan het CKP als aan de wettelijke voorwaarden zijn voldaan. De gegevens zullen dan altijd in het negatief luik vastgelegd worden en altijd hooguit 10 jaar wordt bewaard.

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.