Hypothecaire lening simulatie - Pagina 2 van 3 - Rekening.be

Hypothecaire lening simulatie

6. Waar moet ik op letten als ik een huis koop?

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.29.53Voor de financiering van je eigen woning kun je beter niet over één nacht ijs gaan, en dus blind vertrouwen op de eerste de beste hypotheek aanbieder. Offertes vergelijken van andere aanbieders kan je namelijk behoorlijk wat geld besparen. Doorgaans werkt het ook als je hypotheekaanbieders tegen elkaar uitspeelt en gebruikmaakt van de moeite die zij willen doen om je als klant binnen te halen.

Op het ogenblik dat je een hypotheekaanbieder hebt gekozen waar je geld wilt lenen voor je eigen woning, dan hoef je je echter niet verplicht te voelen om een dure, aan de hypotheek gekoppelde verzekering af te sluiten, zoals een brand- of een schuldsaldoverzekering. Je loopt dan het risico om de voordelen van een lage rente kwijt te raken door extreem hoge premies te betalen. Blindelings akkoord gaan met het voorstel van de hypotheekverstrekker om de verzekeringen bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Ook voor de meest gunstige verzekeringen, en uiteraard de daarbij behorende voorwaarden, kun je zelf gaan winkelen en offertes aanvragen.

7. Welke hypotheekvorm past bij mij?

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.30.06Indien je een hypotheek af wilt sluiten, dan kun je kiezen uit lineaire hypotheken en annuïteitenhypotheken.

  • Lineaire hypotheek: dit is een hypotheekvorm waarbij de maandlasten telkens lager zullen worden. De totale leenkosten over de volledige looptijd van een lineaire hypotheek zijn minder hoog dan die bij een annuïteitenhypotheek. Bovendien weet je zeker dat je schuld na het verstrijken van de looptijd ook daadwerkelijk af is betaald.
  • Annuïteitenhypotheek: bij deze hypotheekvorm zullen de bruto maandlasten voor de duur van de totale looptijd hetzelfde blijven. Door bepaalde belastingvoordelen kun je echter in het begin met wat lagere netto lasten te maken hebben. Nadat de looptijd van de hypotheek verstreken is zal ook bij deze hypotheekvorm je schuld af zijn gelost.

Welke hypotheekvorm je kiest, hangt sterk af van je persoonlijke- en financiële situatie nu, maar eveneens in de toekomst. Onder andere een kinderwens of de wens om na een bepaalde tijd minder te gaan werken, kunnen een belangrijke rol spelen bij het maken van de juiste keuze.

Tip! Maak een gratis simulatie:

AanbiederGratis adviesGratis simulatie
Tip: Maak een snelle simulatie
Let op: geld lenen kost ook geld!

8. Hoe kan ik mijn lening onderhandelen met de bank?

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.30.18Niet altijd direct geloven dat een hypotheekverstrekker geen lagere aanbieding zou kunnen doen. Vaak probeert een adviseur namelijk om je toch tegen net wat hogere kosten een hypotheek af te laten sluiten. Dit betekent immers meer voordeel voor de verstrekker van deze belangrijke lening.

Je dient dan ook altijd ruim de tijd te nemen voor onderhandelingen met de hypotheekverstrekker. Onderhandelingen via de telefoon of e-mail lopen bovendien minder makkelijk dan wanneer je iemand in de ogen kunt kijken. Steeds naar het kantoor van je hypotheekverstrekker gaan, is dan wel tijdrovend, maar zal zeker de moeite waard blijken te zijn. De tijd die je in de onderhandelingen steekt, zal zich doorgaans namelijk terugbetalen in het voordeel dat je eruit weet te slepen.

Je staat vaak veel sterker als je een persoonlijk tegenvoorstel kunt overleggen aan je hypotheekverstrekker. Soms maken mensen echter ook gebruik van zogenaamde geanonimiseerde voorstellen, maar de resultaten daarvan zijn zeer wisselend. Met voorstellen die aan anderen zijn gegeven, kun je je immers minder strategisch opstellen naar de hypotheekverstrekker toe. Een beproefde methode, die weliswaar de nodige tijd zal vergen, is afspraken maken bij zo veel verschillende hypotheekaanbieders, je situatie voorleggen, en de twee of drie beste aanbiedingen tegen elkaar uitspelen. Daarbij moet je je overigens ook niet blind gaan staren op successen die door anderen zijn bepaald. Bij het verkrijgen van een hypotheek spelen namelijk een groot aantal factoren mee die voor iedere situatie anders kunnen zijn.

9. Afbetaling van een hypotheek

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.30.34Uiteraard zul je het geld, dat de hypotheekverstrekker je heeft geleend, weer volgens de gemaakte afspraken terug moeten betalen. De verstrekker van deze lening doet dit echter niet zomaar, je dient namelijk ook altijd nog een bepaalde rentevergoeding te voldoen. Over de afbetaling van de hypotheek dienen voordat dan ook duidelijke afspraken te worden gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld je periodieke afbetalingstermijn gedurende heel de looptijd van je hypotheek gelijk blijven, maar ook af- of oplopend zijn naarmate je meer af hebt betaald.

Je persoonlijke- en financiële situatie, samen met je persoonlijke voorkeuren, zullen bepalend zijn voor de wijze waarop je de hypotheek uiteindelijk aflost. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die gedurende de looptijd van hun hypotheek niets aflossen en enkel rente betalen om kort voor de vervaldatum de volledige hypotheek af te betalen. Om dit te realiseren hebben zij een spaarrekening of verzekering afgesloten waar zij geld sparen dat bedoeld is voor de afbetaling van hun hypothecaire lening. Voor iedereen die een hypotheek af wil sluiten, zullen echter andere factoren bepalend zijn of een afbetalingsmethode wel geschikt is.

10. Vervroegd aflossen van een hypotheek

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.30.47In bepaalde gevallen kan het gebeuren dat je een afgesloten hypotheek nog voor de vervaldatum af wilt lossen. Dit kan onder andere doordat je de hypotheek voordeliger over wilt sluiten of doordat je, om welke reden dan ook, de beschikking hebt gekregen over een aardig geldbedrag. Helaas zal niet altijd een vervroegde aflossing van je hypotheek ook financieel voordeel met zich meebrengen.

In de voorwaarden van bepaalde hypotheken staat immers een boetebedrag vermeld dat je dient te betalen zodra je, eerder dan het verstrijken van de afgesproken looptijd, het geleende bedrag terug wilt betalen. Dit boetebedrag kan soms zelfs hoger zijn dan het voordeel dat je zou kunnen behalen uit het voordeliger oversluiten van deze lening. Uiteraard kun je je hypotheek wel voordelig vervroegd aflossen als de totale leen- en rentekosten hoger uit zullen vallen dan de boete die je voor de vroegtijdige afbetaling moet betalen. Door vervroegd je hypotheek af te betalen, kun je in bepaalde gevallen ook besparen op je schuldsaldoverzekering. Je moet dan echter niet vergeten om de verzekeringsmaatschappij, waar je deze verzekering af hebt gesloten, tijdig op de hoogte te brengen van je plannen. 

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.