Hypothecaire lening simulatie - Pagina 3 van 3 - Rekening.be

Hypothecaire lening simulatie

11. Niet nakomen van betalingsverplichtingen

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.31.04Door een hypotheek af te sluiten, leg je je voor een lange periode vast. Je moet dan immers elke maand een bepaald bedrag aan aflossings- en/of rentevergoeding betalen. Door onvoorziene omstandigheden kan dit echter een behoorlijk financiële last gaan worden en kun je er zelfs door in de problemen komen. In het meest erge geval kun je de betalingsverplichtingen zelfs niet meer (volledig) nakomen.

De hypotheekverstrekker zal je dan betalingsherinneringen en aanmaningen gaan sturen om je toch te bewegen deze verplichtingen na te komen. Om hier gehoor aan te geven zul je je vaak echter in allerlei bochten moeten wringen en soms zelfs nieuwe leningen aan moeten gaan, of andere rekeningen en betalingen uit moeten stellen, om het geld bijeen te krijgen.

Zodra je echter langere tijd in gebreke blijft, zal de hypotheekverstrekker een deurwaarder in de arm nemen die de schuld op je zal trachten te verhalen. Er kan dan bijvoorbeeld worden besloten om beslag te leggen op je woning en/of andere bezittingen om je zo te bewegen alsnog te betalen. Het te betalen bedrag zal echter niet alleen meer bestaan uit de opgebouwde achterstanden, maar ook uit de (boete- en administratieve) kosten die de deurwaarder en de hypotheekverstrekker inmiddels in rekening hebben gebracht.

Wanneer je je hypotheek helemaal niet kunt, of wilt betalen, dan kan de hypotheekverstrekker de woning verkopen tijdens een zogenaamde executieverkoop. Dit is een verkoop die gedwongen plaatsvindt en dit doorgaans minder geld opleveren dan wanneer de woning op een normale manier wordt verkocht. Het geld dat met de executieverkoop binnen wordt gehaald zal dienen om de schuld bij de hypotheekverstrekker af te lossen. De resterende schuld zal echter wel op de wanbetaler worden verhaald.

12. Borgstelling bij hypothecaire lening

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.31.21Als je een hypotheek af wilt sluiten voor de financiering van een eigen woning, dan kan een derde persoon zich borgstellen. Deze persoon zal zich daarmee verbinden om aan terugbetaling van de ontstane schuld aan de hypotheekverstrekker als je daar zelf niet toe in staat zou zijn. De borg is dus deze derde partij, naast de hypotheekverstrekkers en jezelf als kredietnemer, maar zal echter buiten de overeenkomst vallen die tussen jou en de kredietverstrekker wordt aangegaan. Als er sprake blijkt te zijn van wanbetaling, dan kan de hypotheekverstrekker de persoon die borg staat echter ook aanspreken om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Iemand kan borg staan op momenten dat er een lening wordt aangegaan om een woning mee te financieren. Vaak zijn het dan de ouders van de kredietnemer die borg staan. Op die manier is het mogelijk voor de hypotheekverstrekker om een hogere hypotheek toe te kennen. Borgstelling gebeurt dus in de regel in de familiale- of vriendschappelijke sfeer en is meestal gebaseerd op onderling vertrouwen. Helaas is in de praktijk gebleken dat ook dit niet in alle gevallen goed afloopt waardoor de persoon die zich borg heeft gesteld te maken krijgt met allerlei financiële gevolgen.

13. Kan ik onderhandelen over de vraagprijs?

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.31.36Er zijn meerdere tactieken te gebruiken om te onderhandelen over de vraagprijs van een woning die je wilt kopen. Zo kun je op de vastgoedmarkt gelijkwaardige huizen vergelijken en zo een basis krijgen voor je onderhandelingen. Wanneer het aanbod van gelijkwaardige huizen groter is dan vraag, dan kun je meerdere verkopers tegen elkaar uitspelen. Verder kun je op meerdere huizen een laag bod uitbrengen, in de hoop dat een verkoper toehapt.

Tijdens het onderhandelen is het benadrukken van de minpunten van het huis en de nodige kosten om het huis op te knappen ook een beproefde manier om de vraagprijs naar beneden te krijgen. Uiteraard moet je altijd geloofwaardig blijven en er moet een reële interesse bestaan voor het huis.

Aan het begin van de onderhandeling start je met een erg laag bod. Later kun je langzaam je bod een beetje verhogen. Je kunt bovendien je hoogste, niet onderhandelbare, prijs vermelden en afwachten tot de tijd in je voordeel gaat werken op het ogenblik dat een verkoper je voorwaarden niet direct aanvaart. Deze onderhandelingstechniek is uiteraard niet zonder risico omdat een andere geïnteresseerde je immers kan aftroeven.

Je dient altijd alert te zijn voor verkopers die eerst stiekem de vraagprijs verhogen om je vervolgens te laten geloven dat je een korting krijt om je tegemoet te komen als je een lager bod uit hebt gebracht. Aan het einde van de onderhandelingen is bovenal de prijs belangrijk die je hebt weten te bedingen, en niet de korting die je binnen hebt gesleept door te onderhandelen.

14. Oversluiting van je hypotheek

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.31.52Op het moment dat de rente over een hypotheek lager is, dan de rente waartegen je deze in het verleden af hebt gesloten, kan oversluiten van je hypotheek soms financieel voordeel opleveren. Dit is echter niet altijd het geval.

Bij de versluiting heft je immers de lopende hypotheek op en sluit je een nieuwe af. Er kunnen echter kosten verbonden zijn aan het vervoegd aflossen van je bestaande hypotheek. Zo kan een boete in rekening betaald dienen te worden voor het vervroegd afbetalen, maar kosten worden berekend voor het afsluiten van de nieuwe hypothecaire lening.

Desondanks kan een hypotheek oversluiten voordeel opleveren en ervoor zorgen dat je maandlasten lager worden. In het bijzonder als de hypotheekrente op het moment van oversluiting laag is, en verwacht wordt dat deze (aanzienlijk) hoger is aan het einde van de zogenaamde rentevastperiode, kan dit interessant zijn

Het oversluiten van een zogenaamde (bank)spaarhypotheek daarentegen zal slechts in zeldzame gevallen interessant blijken. Een hoge hypotheekrente zal in dat geval namelijk samengaan met een eveneens hoge spaarrente. Een lagere rente zal er dan voor zorgen dat je elk maand meer in dient te leggen om aan het beoogde eindkapitaal te kunnen vergaren. Het voordeel dat je zou behalen met de lagere hypotheekrente, zal als gevolg daarvan immers voor een groot deel teniet worden gedaan.

15. Overwaarde van een woning

Schermafbeelding 2016-05-22 om 18.32.13Als je de overwaarde van je eigen woning wilt verzilveren, dan kun je meerdere dingen doen. Elke mogelijkheid heeft echter een aantal eigen voor/ en nadelen.

  • Je huis verkopen en een goedkopere woning kopen of huren.
  • De bestaande hypotheek oversluiten en de overwaarde op de woning in geld uit laten keren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een krediethypotheek af te sluiten en de overwaarde als een soort doorlopend krediet benutten. Maar ook door een inkomensaanvullinghypotheek aan te gaan en zo de overwaarde aan te wenden om je inkomsten aan te vullen.
  • De woning verkopen om deze daarna weer terug te huren. Je kunt dan in je eigen huis blijven wonen, onderhoudskosten zullen voortaan voor rekening van de nieuwe eigenaar zijn en je krijgt toch direct geld in handen.

De overwaarde van je huis kun je echter ook gebruiken om onderhoud of een verbouwing te financieren en op die manier de waarde van je woning te verhogen. Wat je met de overwaarde wilt doen, zal worden bepaald door een heleboel persoonlijke/ en financiële aspecten die voor iedere woningbezitter anders zullen zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.