Lenen zonder spaargeld, kan dat en wat zijn de mogelijkheden?

Ik wil geld lenen zonder eigen inbreng

Een lening krijgen zonder spaargeld, hoe doe je dat?

Zonder een minimum aan spaargeld lijkt het soms moeilijk of zelfs onmogelijk om te lenen. Toch is het mogelijk, ook voor een hypothecair krediet.

Wie wil lenen voor een woning, moet vaak minstens 20 procent van de aankoopprijs zelf op tafel kunnen leggen. Banken vragen dat om hun eigen risico te beperken. Stel dat je het volledige bedrag voor de aankoop van je huis leent en de marktprijzen dalen, dan kan jij je schuld niet afbetalen door je huis opnieuw te verkopen. De meeste banken geven daarom liever een lening voor maximaal 80 procent van de waarde van je woning, zodat jij in noodgeval die woning nog kan verkopen om je schuld af te lossen.

Tip! Vergelijk leningen bij verschillende banken:

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: Vergelijk de beste rentevoeten bij meer dan 25 verschillende banken!
Let op: geld lenen kost ook geld!

Heb ik spaargeld nodig voor een lening?

Het is altijd een goed idee om een lening aan te gaan met voldoende spaargeld achter de hand. Een bank is dan sneller geneigd om je een lening toe te kennen. Er zijn wel nog banken die je een lening zullen verstrekken voor meer dan 80 procent van je aankoopprijs. Het nadeel daarvan is echter dat de intresten dan een heel pak hoger zullen liggen. Voor een nieuwbouw kan dat tot 0,03 procent meer zijn en voor andere projecten zelfs 0,06 procent meer. Je hebt dan wel geen spaargeld nodig, maar op het einde van de rit komt je lening wel duurder uit. Zo dekt de bank zich in tegen de risico’s die jouw lening voor hen met zich meebrengt.

Vergeet ook niet dat er nog heel wat andere kosten bovenop de aankoopprijs van je woning bijkomen. Voorzie ook genoeg budget voor registratierechten, aktekosten en het ereloon van de notaris. Die bedragen zitten niet mee in de lening en moet je dus nog steeds op tafel kunnen leggen. Men raadt hiervoor aan om minstens 6 keer je maandloon opzij te zetten, zo zou je de extra kosten moeten kunnen dekken.

Hoe kan ik lenen zonder spaargeld?

Wie met weinig eigen middelen toch een huis wil kopen, kan bij het Vlaams Woningfonds aankloppen voor een sociale lening. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden omtrent je inkomen en de ligging van de woning die u wil kopen. Je kan de sociale lening niet gebruiken om een huis te bouwen én het maximale bedrag dat je kan lenen is beperkt.

Vaak gaan jongeren voor hun eigen inbreng aankloppen bij hun ouders. Met behulp van een persoonlijke lening bij familie of een schenking heb je alvast wat spaargeld ter beschikking voor het aanvragen van een woonkrediet.

Daarnaast kan je ook gebruikmaken van extra waarborgen ter vervanging van de hypotheek op je woning. Je kan hiervoor bijvoorbeeld je groepsverzekering, spaarverzekering of lopende beleggingen nemen. Als blijkt dat je je schuld niet meer kan aflossen, zal het geld uit die verzekeringspotjes of de winsten uit die beleggingen gebruikt worden. Ook je ouders of derden kunnen zich voor jou borg stellen. Die persoon is dan verantwoordelijk voor de afbetaling als jij niet meer kan betalen.

Lenen zonder eigen inbreng is meestal enkel een probleem als het om een woning gaat. Bij een persoonlijke lening hecht de bank hier minder waarde aan omdat het maximale bedrag dat je kan lenen veel lager ligt. En ook voor een renovatielening heb je niet per se een grote spaarpot nodig. Ook hier gaat het vaak om kleinere bedragen, waardoor de bank minder risico’s neemt.

 

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.