Kan ik geld lenen zonder werk?

Kan ik geld lenen zonder werk?

Je zit momenteel zonder werk en je hebt dringend geld nodig? Je zou graag geld lenen maar je weet niet of dat mogelijk is? Kredietgevers willen namelijk dat je het geleende geld kan terugbetalen en dat zal niet evident zijn als je geen werk hebt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen als je (tijdelijk) werkloos bent, maar het is zeker niet eenvoudig. Doorgaans neemt de bank je inkomen per jaar als maatstaf voor je kredietwaardigheid. Als je over een jaarlijks inkomen beschikt, zal je zelf een simulatie kunnen maken om te weten hoeveel je kan lenen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit bedrag zeer klein zijn.

€ 500€ 50.000
AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 500 € 10.001
€ 1200 € 75.000
€ 500,01 €25.000
€ 1250€ 7500
€ 1250 €20.000
€ 1501 € 75.000
Let op: geld lenen kost ook geld!

Mogelijkheden om te lenen zonder werk

Lenen met een uitkering

Als je een uitkering krijgt, bestaat er een kans dat je effectief een lening of een krediet kan afsluiten. Een uitkering wordt namelijk gezien als een bron van inkomsten. Het bedrag dat je  kan lenen, zal kleiner zijn dan normaal. Het hebben van een uitkering garandeert niet dat je een lening krijgt. Daarnaast wordt het maandelijkse bedrag waarvan je moet leven aanzienlijk kleiner.

Geld lenen met onderpand

Als je geld wil lenen zonder inkomen, kunnen je eigen (waardevolle) spullen als onderpand dienen. Het is ook mogelijk om deze spullen te verkopen om geld te krijgen. Of je de spullen al dan niet verkoopt, is afhankelijk van of je het geld tijdelijk of voor een lange duur nodig hebt.

Sociale leningen

Als je toch nog een inkomen hebt dat redelijk laag ligt, dan is het mogelijk om een sociale lening aan te gaan. Deze lening is speciaal gericht op mensen met lage inkomens. Sociale leningen hebben doorgaans interessante rentevoeten. Deze lening kan je vinden bij De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of Het Vlaams Woningfonds.

Zelfstandige

Als je werkloos bent en binnenkort zelfstandige wordt, kan je gebruikmaken van de Startlening van het federale Participatiefonds. Via deze lening kan je tot maximaal 30.000 euro lenen tegen een voordelig tarief. De Startlening kan aangevraagd worden als je werkloos bent en recht hebt op een uitkering of als je recht hebt op een wachtuitkering of een leefloon. Daarnaast is ze er ook voor personen die al minstens drie maanden als werkzoekende zijn ingeschreven. De looptijd van de lening is doorgaans 5, 7 of 10 jaar. Je moet weten dat deze lening uitsluitend gebruikt kan worden om je professionele activiteiten te financieren. Zo kan je de lening gebruiken voor investeringen in machines, burelen, computers of de overname van een bestaande handelszaak.

Minilening

Als je tijdelijk werkloos bent en je even krap bij kas zit, kan een minilening je helpen. Een minilening is een lening van een paar honderden euro’s die je binnen enkele maanden terug moet betalen. De duur van je werkloosheid mag dus niet te lang zijn. De kans dat je dan de lening kan terugbetalen, is miniem. En als je de lening niet op tijd terug kan betalen, zullen de kosten hoog oplopen.

€ 500€ 50.000
AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 500 € 10.001
€ 1200 € 75.000
€ 500,01 €25.000
€ 1250€ 7500
€ 1250 €20.000
€ 1501 € 75.000
Let op: geld lenen kost ook geld!

Goed om te weten

De banken zien je niet als kredietwaardig als je werkloos bent. Het komt dus niet zo vaak voor dat banken geld lenen aan werklozen. Ga zeker en vast niet lenen bij de eerste de beste kredietverstrekker. Soms kan het aanbod aanlokkelijk zijn, maar zodra je een betaling niet nakomt, kunnen ze agressief te werk gaan. Bekijk op voorhand het volledige prijskaartje en het kostenpercentage per jaar.  

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om te lenen als je werkloos bent. Weet wel dat het niet evident zal zijn en vele banken je wellicht geen lening willen aanbieden. Ga altijd na wat het prijskaartje en het jaarlijkse kostenpercentage van je lening is. Op die manier zal je de voordeligste lening vinden.

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.