Pensioentips wanneer je ouder dan 40 bent - Rekening.be

Pensioentips wanneer je ouder dan 40 bent

Heel wat mensen die de leeftijd van 40 jaar of ouder hebben bereikt, beginnen na te denken over hun pensioen. Dit wordt ook aanzien als het ideale moment om hierover na te denken wanneer je dat nog niet eerder had gedaan. Tijdens deze periode kan er in de praktijk worden vastgesteld dat mensen nog altijd geconfronteerd worden met heel wat vragen. Het gaat hierbij niet in het minst over het bedrag dat men precies nodig heeft om rond te komen tijdens de pensioenleeftijd. Heb jij ook het gevoel dat jouw pensioen nog niet volledig of niet optimaal is geregeld en wil je daar graag verandering in brengen? In dat geval is het altijd een goed idee om rekening te houden met de pensioentips zoals aangegeven op deze pagina.

Hoeveel geld moet je opzij kunnen zetten?

In principe wordt het tegenwoordig aangeraden om veel sneller na te denken over het pensioen. Het spreekt echter voor zich dat dit onderwerp bij jongeren allesbehalve “hip” is. Het vroeg beginnen met sparen voor het pensioen kan in de praktijk een zeer interessant financieel voordeel met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, neem nu het bedrag dat je periodiek opzij moet kunnen zetten: Wanneer je begint met sparen voor je pensioen op jonge leeftijd, gaat het hierbij immers over een percentage van ongeveer 10 à 12 procent van het inkomen waarover je beschikt. Dat is best haalbaar. Op het ogenblik dat je wacht tot je de leeftijd van 40 jaar of ouder hebt bereikt, ligt dat percentage helaas aanzienlijk hoger.

Op dat moment is het bedrag dat je van je inkomen moet zien te sparen dan ook gelegen rond de 15 à 20 procent. Dat is niet alleen een stuk meer in vergelijking met pensioensparen op jonge leeftijd, daarnaast kan dit voor veel mensen gewoon teveel zijn. Lang niet iedereen kan immers zomaar tot één vijfde van zijn of haar inkomen opzij zetten voor het pensioen. Nogmaals, hoe vroeger je begint met sparen, des te hoger de financiële voordelen komen te liggen waar je op kan rekenen.

Schrik niet van de vereiste bedragen

Wanneer je ergens rond het 40ste levensjaar begint met sparen voor je pensioen, zal je kunnen vaststellen dat er gigantische bedragen worden genoemd. Dit is ook logisch. Heel wat mensen stellen behoorlijke financiële eisen voorop voor hun pensioen. Zo komt het niet zelden voor dat er bedragen worden genoemd tot wel 40.000 euro op jaarbasis. Dat komt overeen met een maandelijks leefbaar bedrag van ongeveer 3.333 euro. Dit lijkt veel, maar als je nu ergens in de leeftijdscategorie van 40 jaar zit betekent dit dat er nog ongeveer 25 jaar (of meer) over zal gaan tot je van dit bedrag kan genieten. De inflatie zal er voor zorgen dat dit bedrag binnen een periode van 25 jaar of langer eigenlijk lang niet meer overdreven is. Het exacte bedrag dat je moet hebben gespaard door middel van pensioensparen om aan deze vereiste te kunnen doen is grofweg rond het miljoen euro.

Dat bovenstaand bedrag voor veel mensen best even schrikken is, is normaal. Toch hoeft dat in de praktijk niet zo’n groot probleem te vormen om dit miljoen bij elkaar te sparen. Ook hiervoor geldt echter dat voldoende vroeg beginnen met pensioensparen een absolute must is. Bovendien kan het de moeite waard zijn om te kijken in de richting van iets agressievere spaarmethodes. Let wel, bij dit soort van spaarmethodes moet er ook rekening worden gehouden met een bepaald risico. Wil je dit risico liever niet lopen? Kies dan voor een meer lineair pensioenspaarplan. Mogelijks moet je dan wel genoegen nemen met een kleiner bedrag.

Je huidige inkomen als basis voor je pensioen

Het huidige inkomen waar mensen over beschikken vormt de basis voor hun pensioen. Of je nu begint met sparen ergens tussen je 20ste en je 30ste levensjaar of later maakt geen verschil. Wat doorgaans wel een verschil maakt, is de omvang van je inkomen. Als het goed is zal je namelijk kunnen vaststellen dat je inkomen zal toenemen naarmate je ouder wordt. Moet je het in eerste instantie stellen met een inkomen van 1.500 euro, maar krijg je later opslag waardoor je plots tot wel 2.000 euro of meer per maand kan verdienen? Dan is het van cruciaal belang om er voor te zorgen dat ook je pensioensparen daar op mee kan liften. Des te meer je met andere woorden verdient, des te meer je opzij moet zetten voor je pensioen.

De evolutie van je inkomen en je spaarmogelijkheden

Bovenstaande zegt het eigenlijk al een beetje, het is belangrijk om er voor te zorgen dat alles in je financiële situatie in evenwicht blijft. Verdien je meer? Dan moet je ook proberen om meer opzij te zetten. Dit niet alleen voor onverwachte situaties, maar ook voor je pensioen. Alleen op deze manier kan je er voor zorgen dat je de levensstandaard die je gewend bent ook in de toekomst kan blijven aanhouden. Dit lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet.

Is het voor jou niet mogelijk om een deel van je inkomen te reserveren om te sparen voor je pensioen? Bijvoorbeeld, omdat je nog rekening moet houden met aanzienlijke periodieke kosten die moeten worden betaald? In dat geval is het altijd een goed idee om te kijken naar extra mogelijkheden om een inkomen te verzamelen. Wat betekent dit concreet? Dat je misschien kan overwegen om op een zeker ogenblik een bijbaantje te nemen. Ook al verdien je hier maar zo’n 100 euro per week extra mee, dit is wel 100 euro die je opzij zou kunnen zetten om wat te sparen. Op deze manier kan ook jij aan pensioensparen doen.

Blijf werken, ook na het bereiken van de pensioenleeftijd

In België is het momenteel toegestaan om onbeperkt bij te verdienen tijdens het pensioen. Dit brengt natuurlijk heel wat interessante perspectieven met zich mee. Heb je te weinig kunnen sparen in de aanloop naar je pensioen en vrees je bijgevolg dat je daardoor niet meer de levensstandaard zal kunnen aanhouden die je gewend bent? In dat geval is het altijd de moeite waard om te overwegen om te blijven werken. Op deze manier zal je ook na het bereiken van de pensioenleeftijd gewoon de bekende levensstandaard kunnen aanhouden.

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.