Renovatielening Simulatie - Pagina 2 van 4 - Rekening.be

Renovatielening Simulatie

6. Is een lening wel noodzakelijk?

Schermafbeelding 2016-05-24 om 10.30.43Sommige mensen hebben heel hun leven zuinig geleefd, of zijn erin geslaagd om een appeltje voor de dorst te creëren in de vorm van een aardig spaartegoed. Het gespaarde geld kan dan ook prima aan worden gewend om (een deel van) de geplande renovatie te financieren. Door je eigen financiële middelen aan te wenden, is het soms niet nodig om een renovatielening af te sluiten, of om onnodig veel geld voor renovatiedoeleinden te lenen.

Wanneer je niet direct eigen middelen hebt waarmee je een renovatie kunt betalen, dan is het soms mogelijk om extra geld te verkrijgen door bijvoorbeeld een verkoop te doen van spullen die je niet meer gebruikt, maar die nog wel deugdelijk en bruikbaar zijn. Ook als je dat doet, zal de renovatie soms niet nodig zijn, of lager uit kunnen vallen. Hoe lager de lening die je afsluit, hoe minder leenkosten je uiteindelijk moet voldoen. De rente zal namelijk hoger worden als je grotere bedragen gaat lenen.

Als je dan toch geld wilt lenen, kun je eerst ook proberen of er familie of vrienden bereid zijn je een lening te geven. Vaak kun je dan enorm besparen op rente- en andere leenkosten. Wel dien je er altijd voor te waken dat je een lening bij een dierbare stipt aflost en de gemaakte afspraken eerst nauwkeurig vastlegt in een soort leenovereenkomst. Niet alleen weet je dan wat er van je wordt verwacht, maar ook zal er een minder grote druk op de relatie met de kredietverstrekker worden gelegd.

7. Is de tijd gunstig voor het afsluiten van een renovatielening?

Schermafbeelding 2016-05-24 om 10.30.47Een heleboel verschillende factoren zullen bepalen of het nu een geschikt moment is voor het aangaan van een renovatielening. Indien de rente op leningen hoog is, weet je namelijk zeker dat je totale leenkosten hoger uit zullen vallen, dan wanneer de rentestand relatief laag is.

Maar ook je persoonlijke- of financiële situatie kan je ervan weerhouden om een renovatielening af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld (tijdelijk) wat minder inkomsten hebben of met erg hoge maandlasten te kampen hebben. Verder kunnen bepaalde toekomstplannen ervoor zorgen dat het een minder gunstig moment is om geld te gaan lenen. Hierbij kun je denken aan een baby die op komst is, een vaste baan die mogelijk op de tocht staat of hoge kosten die je moet gaan betalen in de nabije toekomst.

Zodra je twijfelt of het wel de juiste tijd is om een renovatielening aan te gaan, dan doe je er absoluut verstandig aan om er resoluut vanaf te zien. Vaak ben je dan namelijk geneigd om je situatie wat rooskleuriger in te zien dan deze in werkelijkheid is. Het gevaar zal dan echter schuilen in het feit dat je later tegen betalingsproblemen aan kunt lopen, of erger nog met inbeslagname, of zelfs onteigening van je woning, te maken kunt krijgen als je je rekeningen niet meer kunt voldoen.

8. Zoek een betrouwbare kredietverstrekker

Schermafbeelding 2016-05-24 om 10.30.51Als je geld wilt lenen om je renovatie- of verbouwing mee te financieren dan kun je tegenwoordig bij talloze kredietverstrekkers terecht. Dit zijn echter niet alleen traditionele banken, maar ook andere financiële instellingen die steeds vaker actief zijn op het internet. Het aanbod aan kredietaanbieder is op deze manier echter zo groot geworden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Het vinden van een betrouwbare kredietverstrekker is dan ook één van de belangrijkste stappen die je moet zetten voordat je een renovatielening af kunt sluiten. Bij deze zoektocht kan het internet een belangrijke bron van informatie zijn. In een zoekmachine kun je immers de naam van een bepaalde aanbieder van leningen invoeren en zo op zoek gaan naar reviews en ervaringen van andere klanten met deze instelling. Vaak zegt dit soort informatie namelijk veel meer dan de prachtige verkooppraatjes van een financiële instelling zelf.

Op het moment dat je een onbehaaglijk, of twijfelachtig, gevoel krijgt na het lezen van klantbeoordelingen van een kredietaanbieder, dan kun je beter nog even verder zoeken totdat je een instelling gevonden hebt waar je je wel prettig bij voelt. Geld lenen bij een malafide organisatie of persoon kan je immers behoorlijk in de (financiële) problemen brengen en dat is wel het laatste wat je kunt gebruiken.

9. Vergelijk zoveel mogelijk kredietoffertes

Schermafbeelding 2016-05-24 om 10.30.55Niet elke kredietaanbieder, en zelfs niet elke leenvorm, hanteert dezelfde voorwaarden als je een aanvraag doet voor een renovatielening. Om die reden is het absoluut aan te bevelen om eerst bij verschillende betrouwbare aanbieders van renovatieleningen een offerte aan te vragen. In de regel kun je een dergelijke aanvraag eenvoudig indien op de website van de betreffende kredietaanbieder, maar vaak ook in één van de vestigingen van de instelling.

In de offerte staat in de regel vermeld wat de uiteindelijke kosten van de renovatielening zullen zijn, wat de looptijd is, welke rentevorm er wordt gehanteerd en hoeveel deze rente bedraagt. Door meerdere offertes onderling te vergelijken, kun je dus vaak tamelijk eenvoudig achterhalen welke aanbieder je de meest gunstige lening aan kan bieden. Met een beetje geluk kun je soms zelfs gebruikmaken van een speciale aanbieding die juist geldig is als je een renovatielening aan wilt vragen. Je blind staren op enkel je eigen bank is dan ook niet altijd de meest voordelige oplossing en kan je zelfs behoorlijk wat extra leenkosten opleveren.

10. Leen niet meer dan noodzakelijk is

Schermafbeelding 2016-05-24 om 10.31.14In sommige gevallen kan de verleiding erg moeilijk te weerstaan zijn: niet meer geld lenen dan je eigenlijk nodig hebt voor de financiering van je renovatie of verbouwing. Je kunt dan immers niet alleen deze klus financieren, maar ook die droomvakantie gaan boeken of dat nieuwste gadget aanschaffen waar je anders nog maanden voor zou moeten sparen.

Meer geld lenen dan je eigenlijk nodig hebt, betekent echter ook dat je leenkosten aan het einde van de rit hoger uitvallen dan je aanvankelijk had berekend. Bovendien zal elke periodieke afbetaling hoger zijn zodat je minder financiële speelruimte overhoudt, of zelfs aanzienlijk zuiniger moet gaan leven voor een bepaalde tijd. De kans dat je, door meer geld te lenen dan je eigenlijk nodig had, (financieel) in de problemen komt, is dan ook een stuk groter, dan wanneer je je beperkt tot een zo gering mogelijke renovatielening die ook echt alleen voor dit leendoel inzet.

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.