Situaties die je ruïneren en hoe ze te ontwijken - Rekening.be

Situaties die je ruïneren en hoe ze te ontwijken

Mensen komen tijdens hun leven geregeld voor een situatie te staan waarin ze geconfronteerd worden met een aanzienlijke, financiële verplichting. Veel van deze verplichtingen kunnen op voorhand worden ingeschat, waardoor we er ons op kunnen voorbereiden. Er bestaan echter ook financiële situaties waarin er geen sprake is van ook maar enige vorm van voorbereiding en die je leven voor eens en altijd op zijn kop zal zetten. Dergelijke situaties kunnen je als persoon dan ook echt ruïneren. Wil jij er graag alles aan doen om dergelijke situaties toch te kunnen voorkomen? In dat geval is het altijd een goed idee om rekening te houden met de onderstaande informatie.

Wel of geen levensverzekering afsluiten?

Er wordt wel eens gezegd dat de dood achter elke hoek loert. Hoewel dat misschien wel erg luguber en misschien ietwat overdreven is, schuilt er ook een bron van waarheid in. Elke dag opnieuw worden we als mens blootgesteld aan verschillende risico’s zoals:

  1. Het risico om ziek te worden;
  2. Het risico om betrokken te raken bij een ongeval in het verkeer;
  3. Het risico om het slachtoffer te worden van criminelen.

Bovenstaande drie voorbeelden zijn eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. In het meest extreme geval kunnen ze alle drie leiden tot de dood. Jouw dood zal ook altijd een grote impact hebben op de levens van mensen die mogelijks deels afhankelijk zijn van jouw inkomen. Denk hierbij niet alleen aan je partner, maar ook aan eventuele kinderen. Om er voor te zorgen dat jouw dood niet hun levens voor altijd zal blijven bepalen is het afsluiten van een levensverzekering altijd een goed idee. Eigenlijk zou iedereen dit verplicht moeten doen op het ogenblik dat hij of zij een partner en kinderen heeft. De potentiële gevolgen voor het niet afsluiten van zo’n verzekering zijn immers in de praktijk veel te groot.

Een nieuw huis kopen zonder het oude te verkopen

Een tweede situatie welke ongelofelijk gevaarlijk kan zijn voor je financiële situatie is het aankopen van een nieuwe woning zonder dat de oude is verkocht. Heel wat mensen beschikken lang niet over de vereiste financiële middelen om twee woningen te betalen. In de praktijk is het bij twee verschillende soorten vastgoed dan ook zo dat je rekening zal moeten houden met niet alleen de mogelijke kosten voor de aflossing van de hypotheek. Wat namelijk ook te denken van de volgende, extra kosten die je zal moeten dragen?

  1. De kosten voor dubbele woon- en brandverzekeringen in beide woningen;
  2. De belastingen die jaarlijks moeten worden betaald voor het huis in kwestie;
  3. Mogelijke kosten die moeten worden betaald voor het herstellen van eventuele schade;

Bovenstaande situatie speelt natuurlijk veel minder op het ogenblik dat er inkomsten worden gehaald uit de oude woning. Heel wat mensen beslissen namelijk om hun oude huis niet te verkopen, maar wel te verhuren. Op deze manier kunnen ze met de opbrengsten van de oude woonst doorgaans de hypotheek voor de nieuwe woning aflossen. In dat geval spreekt het voor zich dat het financiële risico in de praktijk toch een behoorlijk stuk lager ligt. Toch, het aankopen van een nieuwe woning vooraleer je oude huis te verkopen, is iets waar je in de praktijk altijd zeer grondig over zal willen nadenken.

Je volwassen kinderen teveel financieel steunen

Als ouder heb je steeds het beste voor met je kinderen. Het komt dan ook vaak voor dat mensen zelfs tot op latere leeftijd hun kinderen financieel willen blijven ondersteunen. Toch is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat ook dit een grote impact kan hebben op je eigen financiële mogelijkheden en toekomst. Dit geldt niet in het minst voor mensen die niet één, maar wel meerdere kinderen hebben. Voor hun is het vaak ronduit onmogelijk om deze kinderen financieel te blijven ondersteunen in elke mogelijke situatie. Dit niet in het minst omdat deze kinderen op latere leeftijd wellicht ook zelf een volledig gezin hebben. Vaak is het veelal ook zo dat de situatie alleen maar erger wordt naarmate de tijd verstrijkt. De kosten die gepaard gaan met het ondersteunen van je kinderen zullen immers nooit verlagen, maar alleen maar toenemen.

Bovendien creëer je door teveel financiële ondersteuning te bieden ook een situatie waarin je kinderen de financiële hulp als iets normaal gaan aanschouwen. Op het ogenblik dat je hier dan mogelijks niet meer toe in staat bent kan dat jullie relatie beschadigen. Bovendien is de kans bijzonder groot dat je kinderen net hierdoor in de financiële problemen terechtkomen. Het mag dan ook duidelijk zijn, je volwassen kinderen te vaak financieel steunen brengt in de praktijk zeker en vast de nodige risico’s met zich mee. Dit niet alleen voor jouw financiële situatie, maar zelfs voor deze van je volwassen kinderen.

Te laat beginnen met sparen voor je pensioen

Te lang wachten met beginnen sparen voor je pensioen is een grote fout die in de praktijk werkelijk door ontzettend veel mensen wordt gemaakt. Heel wat mensen gaan er dan ook vanuit dat dit iets is waar ze nog meer dan voldoende tijd voor hebben. Dat is niet helemaal juist, in tegendeel. In de praktijk is het dan ook vaak zo dat het sterk wordt aangeraden om reeds voor de leeftijd van 21 jaar te beginnen met sparen voor je pensioen. Alleen wanneer je dit doet, zal je namelijk kunnen rekenen op de hoogste bedragen die zullen worden uitgekeerd op de pensioenleeftijd. Het spreekt voor zich dat dit wellicht niet voor iedereen tot de mogelijkheden zal behoren. Toch geeft dit in één klap aan hoe belangrijk het is om reeds vanaf een (erg) jonge leeftijd aan je pensioen te beginnen denken.

Vroeg beginnen met sparen voor het pensioen zorgt er bovendien voor dat je kan rekenen op nog extra financiële voordelen. Het is namelijk algemeen bekend dat er aan het sparen middels pensioensparen een fiscaal voordeel is verbonden. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot je pensioenleeftijd is aangebroken om daadwerkelijk voordeel te ondervinden van je pensioenspaarplan, in tegendeel. Voor veel mensen helpt het fiscaal voordeel van pensioensparen dan ook bijzonder goed om hun private belastingen naar omlaag te trekken. In het bijzonder wanneer je dus reeds wordt geconfronteerd met vrij hoge persoonlijke belastingen is een pensioenspaarplan afsluiten zeker en vast een prima keuze.

Het niet passend indekken van financiële risico’s

Last but not least is er nog een belangrijk aandachtspunt welke eigenlijk voor iedereen anders is. Elke persoon zal in zijn of haar leven op een zeker ogenblik wel worden geconfronteerd met bepaalde financiële risico’s. Deze risico’s kunnen in de praktijk in principe grotendeels worden ingedekt door het afsluiten van één of meerdere verzekeringen. Heel wat mensen zien een verzekering echter nog steeds als verloren geld. Je sluit ze namelijk af in de hoop ze stiekem nooit echt nodig te zullen hebben. Toch is het afsluiten van verschillende verzekeringen warm aan te raden. Denk hierbij onder meer aan de onderstaande verzekeringen:

  1. De woonverzekering voor je woning;
  2. De brandverzekering voor je woning;
  3. Een aansprakelijkheidsverzekering;

Vooral deze laatste wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Dat is opvallend en bovendien ook erg gevaarlijk. Sluit je deze verzekering niet af en springt op een zeker ogenblik bijvoorbeeld de waterleiding met grote schade bij de buren als gevolg? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je in één klap geconfronteerd zal worden met een aanzienlijke schadeclaim. Wanneer je deze zelf moet betalen, kan dat je financiële situatie voor een bijzonder lange periode sterk negatief beïnvloeden.

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.