Wat zijn de voor en nadelen van een deeleconomie? - Rekening.be

Wat zijn de voor en nadelen van een deeleconomie?

 

Onder een deeleconomie wordt een erg flexibel economisch netwerk bedoeld waarbinnen mensen samen allerlei middelen kunnen delen tegen aanzienlijk lagere kosten (in vergelijking tot traditionele verkoop en werktarieven), zoals apparatuur, maar ook diensten en vaardigheden. Je kunt dan dus een lening rechtstreeks bij een collega afsluiten, dezelfde kantoorruimte delen met meerdere ondernemingen en in de woning van een volstrekt onbekend persoon logeren, in plaats van in een hotel te overnachten als je op reis bent.

Door het gemak waarmee middelen en diensten op afroep gedeeld kunnen worden, zal de economie eveneens gericht zijn op dit delen en de efficiëntie toenemen. Onder bepaalde omstandigheden wordt het dan mogelijk om waardevolle spullen te gebruiken zonder deze zelf te bezitten, zoals een auto, terwijl ook de kans wordt geboden om inactieve bezittingen of talenten te ontwikkelen. De deeleconomie is echter alleen mogelijk dankzij technologie, zoals vrijwel alle vormen van het gezamenlijk gebruik van het internet om providers onderling te verbinden met klanten, ongeacht het product of de dienst waar ze naar op zoek zijn. Iedereen kan deelnemen aan de deeleconomie, en zonder dat je het vaak beseft, ben je daar momenteel al regelmatig mee bezig.

Voorbeelden van een deeleconomie

Peer-to-Peer leningen

Peer-to-peer leningen gebeurt via platforms waar individuen geld kunnen uitlenen en lenen zonder de tussenkomst van een reguliere bank. Op basis van de leengeschiedenis van de kredietnemer zal de rentevergoeding (vaak via het platform dat dienst doet als tussenpersoon) vast worden gesteld door beide partijen. De persoon die het geld leent zal hierbij echter het risico dragen. De meest voorkomende vorm van een peer-to-peerlening is een onbeveiligde persoonlijke lening, maar soms ook studieleningen en herfinancieringleningen voor hypotheken, die worden aangeboden op speciale platforms.

Traditionele instellingen die individuele leningen aanbieden zijn geen optie voor veel potentiële kredietnemers. Met meer vrijheid ten aanzien van de normen binnen de kredietverstrekking in vergelijking tot die van de reguliere banken, bieden peer-to-peer kredietverstrekkers een breder scala aan mogelijkheden aan de kredietnemers. Na verloop van tijd deze economie de banken echter dwingen om zich meegaander op te stellen. Volgens deskundigen uit het bedrijfsleven is de drijfveer voor peer-to-peer leningen:

  • de opkomst van het internet,
  • constante vernieuwingen door nieuwe bedrijven,
  • het verbreden van de financiële regelgeving door de reguliere banken.

In principe maakt de technologie het gemakkelijker en veiliger voor vermogende mensen om personen die geld nodig hebben een lening te verstrekken. Op het moment dat deze geldschieters zich geen zorgen hoeven te maken over het opvangen van eventuele verliezen ten gevolge van mislukte leningen, kunnen ze met veel minder middelen uit de voeten dan reguliere banken. Individuele geldschieters die via peer-to-peerplatforms geld uitlenen lopen zo weliswaar extra risico, maar daarnaast zullen ze ook de kans krijgen om een deel van hun kapitaal te gebruiken zonder bijvoorbeeld aandelen te hoeven aankopen, of het geld op een spaarrekening en genoegen te nemen met een schamele rentevergoeding. Ook biedt deze leenvorm kredietnemers een leensom die geen traditionele lening af kunnen sluiten tegen betaalbare voorwaarden omdat ze bijvoorbeeld een negatieve kredietgeschiedenis hebben, of te maken krijgen met een gierig financiële instelling.

Crowdfunding

Net zoals bij peer-to-peer leningen, is crowdfunding een manier om mensen die geld nodig hebben te verbindt met personen die bereid zijn om hen hierin te voorzien. Op speciale platforms kunnen bedrijven, maar ook kunstenaars, artiesten en andere personen die een project op willen starten binnen de gemeenschap op zoek gaan potentiële geldschieters en een doel stellen ten aanzien van het bedrag dat de fondsenwerving op moet leveren en de periode waarbinnen dat dient te gebeuren. Tientallen, honderden of zelfs duizenden individuen kunnen op die manier dus hun financiële bijdrage leveren aan één project.

In tegenstelling tot de peer-to-peer leningen wordt er van de ontvanger van het geld niet altijd verwacht dat deze het geleende geld later terugbetaalt. Sommige crowdfundingscampagnes dienen dan ook gezien te worden als subsidies omdat individuele geldschieters geld geven terwijl ze weten dat zij dit niet terug zullen krijgen. Soms bieden de ontvangers wel beloningen, in de vorm van bijvoorbeeld merchandise, aan om deze financieringsvorm te stimuleren. Andere crowdfundingscampagnes zijn bedoeld om meer kapitaal aan te trekken zodat beginnende- of kleine bedrijven investeringen binnen kunnen halen (vaak in uiterste geringe hoeveelheden) in ruil voor aandelen.

In een aantal gevallen kan het lastig zijn om op de reguliere manier een zakelijke financiering, zoals een subsidie, rond te krijgen, maar met crowdfunding is dit veel makkelijker voor bedrijven en projecten geworden. Veel banken hanteren strenge kredietvoorwaarden waardoor veel beginnende- en kleine bedrijven erg risicovol om een lening aan te verstrekken. Voor creatievelingen die op zoek zijn naar een lening is crowdfunding veel minder tijdrovend, maar ook zal er een grotere kans op succes bestaan, dan wanneer er subsidies aangevraagd moet worden bij de overheid of een non-profit organisatie. Voor de personen die geld bijdragen, kan de beloning uiteenlopen van de genoegdoening die wordt ervaren door de ondersteuning van een interessant project tot ​​aandelen van een potentieel succesvol bedrijf.

Woonruimte verhuren en couchsurfing

Via zogenaamde homesharing platforms, zoals Airbnb, en door middel van couchsurfing kunnen woningbezitters in contact komen met mensen die een overnachtingsmogelijkheid zoeken tijdens een reis. De gastheer stelt dan de prijs voor een overnachting vast en geef de beschikbare data door (vaak als ze zelf afwezig zijn). Voordat je een reis gaat maken, kun je een tijdelijk onderkomen zoeken op de plaats van bestemming door bijvoorbeeld een gewenste wijk, aanwezige faciliteiten en de budgetmarges door te geven.

Sommige platforms hanteren beveiligingsprotocollen ten aanzien van het adres om eventuele problemen met de veiligheid te voorkomen als er leefruimte met een onbekende wordt gedeeld, bijvoorbeeld door een programma te gebruiken waarbij de identiteit van beide partijen wordt nagetrokken. Maar ondanks de talloze veiligheidsmaatregelen en ander gestelde voorwaarden waar huurders zich aan moeten houden, zal de woningeigenaar nog altijd moeten speculeren over de ware aard van potentiële huurders.

Traditionele horecabedrijven gebruiken, betekent doorgaans het huren van een hotelkamer, in plaats van bijvoorbeeld een volledige studio, appartement of woning. Bovendien kunnen hotelkamers krap uitvallen en ontbreken er vaak een heleboel voorzieningen die van belang zijn als je langer op een comfortabele manier ergens wilt verblijven, zoals een volledig uitgeruste keuken. In het verleden konden reizigers die zich tevreden stelden met een bed (of een bank) om op te slapen, inchecken bij een hotel of motel, terwijl tegenwoordig er mensen te vinden zijn die bereid zijn om hun volledige woning, en de daarbij behoren faciliteiten, met je te delen. In de regel zijn de kosten voor een dergelijk verblijf aanzienlijk lager dan die je voor een traditionele accommodatie zou betalen. Wanneer je een onbekende stad wilt verkennen, dan bieden platforms zoals Airbnb  je een uitstekende kans om in een minder toeristische buurt te verblijven (waar er dus geen kluwen hotels te vinden zullen zijn).

Carpoolen en het delen van een auto

Door te gaan carpoolen en een auto te delen kun je profiteren van een heleboel voordelen van het bezitten van een voertuig, zoals: gemakkelijke een plaats kunnen bereiken zonder een beroep te hoeven doen op het openbaar vervoer, terwijl de nadelen ervan beperkt blijven, zoals de kosten voor de brandstof, de autoverzekering en onderhoud.

Met apps zoals Uber kun je je aanmelden bij een chauffeur en meerijden in zijn, of haar, auto. Er zijn echter ook apps beschikbaar waarbij je een gedeelde auto kunt reserveren. Dit voertuig is dan in het bezit van een bedrijf die voor alle kosten zorg draagt, behalve de brandstof die je gebruikt. Je betaalt het bedrijf voor de tijd die je de auto hebt gebruikt. Ook zijn er vandaag de dag bedrijven waar je je eigen auto op bijvoorbeeld de parkeerplaats van een luchthaven achterlaat en deze vervolgens verhuurt aan een onbekende die tijdelijk een voertuig nodig heeft.

Taxi’s en autoverhuurbedrijven zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Carpoolen heeft deze bedrijven namelijk gedwongen om technologische oplossingen, zoals apps te nemen, en hun prijzen te verlagen. Hoewel taxi’s en autoverhuurbedrijven er al bijna even lang zijn als er auto’s rondrijden, heeft de deeleconomie hun business model drastisch weten te ondermijnen.

Afhankelijk van de locatie kan een ritje met een gedeelte auto de helft van de kosten van een gelijkwaardige taxirit kosten. Een auto delen via een bedrijf voor een bepaalde tijd (minuten of uren) en de afstand die je rijdt, is veel goedkoper dan de diensten van veel regulier autoverhuurbedrijven omdat deze doorgaans een hele dag in rekening brengen. Je kunt dan ook tientallen euro’s per dag besparen door te gaan carpoolen of een auto met anderen te delen.

Coworking

Door middel van zogenaamde coworking kun je de kosten van de huur van bedrijfs- of kantoorruimte, nutsvoorzieningen, opslag, post, en kantoorbenodigdheden met andere ondernemingen delen. Dit is in het bijzonder handig voor freelancers, eenmansbedrijven en zeer kleine ondernemingen die geen enorme voorraden, en dus veel opslagruimte, hebben.

Veel steden hebben tegenwoordig een eigen coworking hub. Deze locaties zijn niet allen voorzien van de nodige faciliteiten en koffie, maar eveneens verbonden met de buitenwereld door middel van telefoon- en WiFi-verbindingen. Vaak vind je er grote ruimtes die gevuld zijn met bedrijfsunits, vergaderzalen en gemeenschappelijke ruimtes. Als gebruiker betaal je wekelijks of maandelijks een vergoeding die is gebaseerd op je persoonlijke behoefte, de omvang van de ruimte en de tijd die je aanwezig bent op kantoor.

Afhankelijk van het beleid van de coworking hub, kun je eveneens moeten betalen voor de tijd dat je een vergaderzaal, kluisjes, postbussen en andere extraatjes gebruikt. Maar deze kosten zullen waarschijnlijk aanzienlijk lager zijn dan wat je zou betalen voor een kleine kantoorruimte, zeker als deze in de drukke wijken is gelegen waar ook de coworking hubs vaak te vinden zijn.

Een traditionele werkplek kan erg duur zijn, maar coworking stelt freelancers en zelfstandige ondernemers in staat om te werken in een dynamische kantooromgeving tegen relatief lage kosten. Coworking zal niet alleen overheadkosten uitsmeren over honderden werknemers in verschillende sectoren, maar ook een sociale ervaring bieden waarbij mensen dichterbij professionals kan brengen die beschikken over aanvullende vaardigheden en kennis zodat er gemakkelijker voordelige samenwerkingsverbanden kunnen worden aangegaan.

Verhandelen van nieuwe en gebruikte spullen

Indien je ooit gebruikt hebt gemaakt van verkoopwebsites zoals eBay, dan hebt je, zonder het wellicht te beseffen, deelgenomen aan dit onderdeel van de deeleconomie. Op verkoop- en veilingwebsites kun je gebruikte spullen kopen en verkopen, maar ook nieuwe goederen aanschaffen en verhandelen zonder dat er face to face contact plaatsvindt. Andere platforms die onderdeel uitmaken van de deeleconomie zullen zich daarentegen richten op specifieke sectoren en bijvoorbeeld alleen speelgoed en kleding aanbieden.

Op markten, in winkels en nog een heleboel andere plaatsen worden vaak nieuwe producten verkocht tegen een forse winst. Maar als je een product deelt, dan haal je als het ware de een schakel uit het verkooptraject, vaak de verkoper, en zal de uiteindelijke kostprijs kunnen dalen. De reden dat markplaatsen zoals ebay zo populair zijn, is vooral te danken aan het feit dat verkopers geld voor dingen kunnen vragen die anders zouden blijven liggen, terwijl de kopers die deze nodig hebben een lagere kostprijs betalen. Minder betalen is voor veel mensen een goed alternatief voor de traditionele verkoop en verhuur van producten. Hoewel er vaan sprake is van onpersoonlijke transacties zullen deze vaak wel lonend zijn waar je meestal een goed gevoel aan over kunt houden. Bovendien draag je zo bij een duurzaam leven omdat je geen nieuwe spullen koopt en het minder snel wordt weggegooid als het niet meer wordt gebruikt.

Delen van kennis en vaardigheden

Wanneer je beschikt over een bepaalde vaardigheid of kennis die je niet beroepsmatig gebruikt, dan kan de deeleconomie een uitkomst zijn. Je kunt dan namelijk deze kennis en vaardigheden aanbieden op speciale platforms. De platforms zijn immers onderverdeeld in verschillende sectoren waarin diensten aangeboden worden, zoals reiniging van gebouwen, meubelbouw en tuinaanleg of -onderhoud. Er zijn echter meerdere mogelijkheden om het contact tussen de aanbieder en het gebruik tot stand te brengen, namelijk:

  • Een tussenpersoon zal bemiddelen tussen beide partijen,
  • Een online marktplaats zal als netwerk dienen om twee partijen met elkaar in contact te brengen.
  • Op websites voor freelancers kun je een breed scala aan vaardigheden met meerdere werkgevers delen zodat je niet meer hoeft te vertrouwen op maar één inkomstenbron.
  • Op online werkmarktplaatsen kun je naast basis werkzaamheden ook gekoppeld worden aan personen of bedrijven die repetitief werk voor je uit willen voeren.

De traditionele beroepen zullen nooit helemaal verdwijnen, maar voor sommige banen kunnen vaardigheidsmarktplaatsen een verleidelijker vorm van werkgelegenheid opleveren. Door zo aan de slag te gaan ben je immers veel flexibeler dan binnen de traditionele regelingen, het vermindert stress en de complexiteit proces van in dienst treden voor alle betrokkenen. Als je over de vereiste vaardigheden of kennis beschikt, dan kun je door dergelijke platforms geld verdienen, vaak zelfs vanuit je vertrouwde woonomgeving.

Door het creëren van meer bewezen markt voor kennis en vaardigheden zal de deeleconomie een aspect beschikbaar stellen aan drukbezette mensen die op zoek zijn naar personen die bepaalde klussen voor hen uit willen voeren.

Gerichte dienstverlening

Sommige platforms die behoren tot de deeleconomie diensten aan die bijzonder nuttig zijn voor kleinere doelgroepen, bijvoorbeeld door huurfietsen aan te bieden zodat fietseigenaren inkomsten te verschaffen en voor fietsloze mensen de mogelijkheid geven een duurzaam fietsritje te maken. Ook worden er op een vergelijkbare manier opvangplaatsen aangeboden voor huisdieren als hun baasjes op reis gaan. Dit is meestal een goedkopere en gastvrijere oplossing, dan de plaatsing van je dier in een commercieel dierenpension of -kennel.

Onpersoonlijk commerciële aspecten kun je volledig vermijden en ook kun je, evenals bij andere aspecten van de deeleconomie, een bepaalde tussenschakel weglaten om de kosten te verlagen. Websites die op de manier werken zullen een bepaalde passie omvormen naar een interessante inkomstenbron en tegelijkertijd de nood van potentiële klanten verlichten. Hierdoor zal het vertrouwen tussen de deelnemers worden vergroot en een duidelijk contrast ontstaan met reguliere, en vaak onpersoonlijke, bedrijven binnen deze sector.

Voordelen van een deeleconomie

Goedkopere producten en diensten

De deeleconomie is gebaseerd op het idee dat bepaalde goederen, diensten en vaardigheden delen efficiëntie in de hand werkt. Dit kan immers de kosten en de tijd die je kwijt bent hiervoor immers beperken, bijvoorbeeld als je een bepaald duur gereedschap maar één keer per jaar nodig hebt, dan is het veel goedkoper om een geringe huursom te betalen aan een buurman, dan om een enorm bedrag te investeren in een exemplaar voor jezelf. Dit geldt eveneens voor klussen die slechts sporadisch worden gedaan. Het aanleren van de benodigde vaardigheden is dan doorgaans duurder dan een expert in te huren.

Door alleen gebruik te maken van een product of dienst als dat nodig is, zul je je geen zorgen of kosten te hoeven maken om het te vergaren, zoals kosten voor verzekeringen, onderhoud en personeel. In wezen is de deeleconomie erop gericht om een onnodige schakel weg te halen, ongeacht of dat nu een werkgever of een bedrijf is, bij wie die je goederen of diensten afneemt.

Extra inkomsten voor eigenaren

Anderzijds kan de deeleconomie voor de eigenaar mogelijke een toegevoegde waarde aan een product geven, zoals een auto die anders alleen maar op de oprit zou staan, of een vaardigheid die anders niet zou worden benut. Door het delen van deze producten en diensten kan de bezitter ervan diens reguliere inkomen vervangen of aanvullen. Door het verhuren van je woning huis of je bezittingen, kun je op een passieve manier inkomen genereren, terwijl je ondertussen andere, wellicht veel leukere, dingen doet zoals op vakantie gaan.

Nieuwe- en betere kansen bieden

De deeleconomie zal toegang bieden tot producten en diensten die niet praktisch zijn om zelf te bezitten, of te vergaren, zoals zaken die veel mensen zich niet kunnen veroorloven. Hierbij kun je onder andere denken aan een auto, maar ook aan lening bij een reguliere bank. Peer-netwerken maken het echter mogelijk om dit soort dingen op een voordelige en minder risicovolle manier te kunnen gebruiken.

Versterking van de maatschappij

Veel onderdelen van de platforms binnen de deeleconomie, zoals apps voor het delen van een auto en Airbnb, hebben ingebouwde rating- en reviewsystemen die aanbieders en consumenten helpen bij het checken van de betrouwbaarheid van beide partijen. Coworking en de klusmarktplaatsen gaan uit van het idee van samenwerkingsverbanden tussen personen en het delen van voorzieningen. Er zijn zelfs platforms die hun invloed, en de gedeelde bronnen, van de deelnemers gebruiken om mensen noodhulp te bieden. Zo heeft bijvoorbeeld Airbnb gratis onderkomen geregeld voor slachtoffers van natuurrampen. Dergelijke inspanningen helpen de deeleconomie door mensen elkaar te laten zien als gelijken waar een constructieve relatie mee op kan worden gebouwd die voorheen nog niet bestond.

Nadelen van een deeleconomie

Problemen met privacy en/of veiligheid

De deeleconomie vraagt van deelnemers om wat van hun privacy in te leveren, bijvoorbeeld, wanneer een huis op Airbnb aan onbekenden wordt verhuurd. De huurders dienen vertrouwenswaardig, respectvol en gezagsgetrouw te zijn, maar dat is niet altijd 100 procent zeker. Dit geldt eveneens voor het delen van een autorit, op een online marktplaats producten verkopen of verhuren en het gebruiken van een klusplatform om een bepaalde arbeidskracht te vinden. Daarentegen reguliere winkels en bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden over vergunningen beschikken en/of zich houden aan allerlei regels en voorschriften, die niet altijd betrekking hoeven te hebben op de deelnemers van aan een deeleconomie.

Weinig, of geen, zekerheden

Wanneer je je spullen of diensten met anderen deelt, dan ben je eveneens aansprakelijk voor het risico dat je loopt, bijvoorbeeld het niet betaald krijgen of beschadiging van je eigendommen. Je hebt dus geen garantie op inkomen, of op de betaling van de geleverde dienst, als een koper ontevreden is.

Samenwerken met anderen

Hoewel het samenbrengen van mensen een enorm voordeel kan zijn, heeft de samenwerking met anderen, zoals in een deeleconomie vaak is vereist, ook tot gevolg dat er compromissen gesloten moeten worden, je je onafhankelijkheid of zelfredzaamheid deel moet beperken, zoals wanneer je een coworking ruimte gebruikt en dus de aanwezige faciliteiten moet delen met anderen. Wanneer je woonruimte huurt via een platform binnen de deeleconomie zul je verblijven in het persoonlijk eigendom van een onbekende en kun je je moeten houden aan allerlei regels en voorwaarden. In een hotelkamer, hoef je je bijvoorbeeld niet te gedragen als gast in het huis van een vreemde.

Conclusie

De afgelopen decennia hebben talloze technologische veranderingen plaatsgevonden en daarmee gezorgd voor een dramatische toename van mogelijkheden dankzij het tot stand komen van een wereldwijd netwerk dat in elk onderdeel van ons leven door heeft weten te dringen. Deze ontwikkelingen hebben nieuwe mogelijkheden gegenereerd ten aanzien van sociale verandering waardoor ook mensen in afgelegen gebieden op aarde zich aan konden sluiten. Vandaag de dag is het daardoor mogelijk geworden om vanaf vrijwel elke locatie met een internetverbinding dingen te delen met mensen over heel de aarde.

 

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.