Wat zijn futures? En hoe moet je daarin handelen? - Rekening.be

Wat zijn futures? En hoe moet je daarin handelen?

future

Bij handelaren zijn futures een gekend beleggingsproduct, maar verder genieten ze weinig bekendheid. Dit komt vooral omdat het risicovolle producten zijn, die ervaring en kennis vereisen én waarvoor je met hoge risico’s moet kunnen omgaan. Niettemin kan je met futures relatief eenvoudig inspelen op koersbewegingen en snel hoge winsten behalen. In dit artikel vertellen we jou daarom alles over de ins en outs, de voordelen en de nadelen. Na het lezen weet jij hoe je in futures moet handelen en of het de geschikte investering is voor jou.

Wat zijn futures?

Een future is een termijncontract. Een verkoper en koper leggen nu een prijs vast van een onderliggende waarde, die ze in de toekomst verhandelen. Ook het tijdstip waarop dit gebeurt en de hoeveelheid die moet worden afgenomen legt men vast. Je komt dus feitelijk een toekomstige transactie overeen. De onderliggende waarde kan vrijwel alles zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om één van de volgende zaken:

  • Grondstoffen zoals olie, lood en koper.
  • Financiële instrumenten zoals aandelen, rente, indices en valuta.
  • Edelmetalen zoals goud, zilver en palladium.
  • Agrarische producten zoals aardappelen, graan, koffiebonen, soja en slachtvarkens.

Future contract

Futures hebben gestandaardiseerde contractspecificaties, welke afhankelijk zijn van het soort future. Alles wordt vastgelegd in zo’n contract. Koop je bijvoorbeeld een future van aardappelen, dan wordt er vastgelegd om hoeveel kilo het gaat, welk ras het is en waar ze worden geteeld. In theorie wordt de future op het einde van het contract betaald. Dit kan zijn door een fysieke levering of in cash, ook wel cash settlement genoemd.

In praktijk worden vrijwel alle future contracten geneutraliseerd, oftewel afgewikkeld, voor de vervaldag. Men kiest er bovendien bijna nooit voor om dit door middel van een fysieke levering te doen.

Fysieke levering

Kiest men voor een fysieke levering, dan worden de producten echt geleverd. Je wordt daadwerkelijk eigenaar van de olie, aandelen, het goud of de varkens.

Cash settlement

Bij een cash settlement betaalt men het prijsverschil in geld uit. Kocht je futures op de beurs en stegen die in waarde, dan wordt de winst dus in geld uitbetaald.

Aankopen van futures

Door een order te plaatsen op de beurs, kan je futures kopen of verkopen bij een tussenpersoon. Wanneer je futures koopt, creëer je een kooppositie of longpositie. Verkoop je futures dan doe je een openingsverkoop. Je kan futures verkopen zonder die eerst te kopen. Daarmee creëer je een verkooppositie of shortpositie.

Hefboomwerking bij futures

Een future contract werkt met een hefboom. Dat houdt in dat je met een beperkte waarborg (margin) belegt in de totale waarde van het onderliggende aandeel of de onderliggende index. Als een future wordt geopend, dan bestaat de investering enkel uit een margin. Een algoritme bepaalt daarvan de hoogte. Die hangt onder andere af van het soort future en de volatiliteit van de waarde. Bij forse prijsschommelingen worden margins vaak verhoogd.

Een margin dient als onderpand voor het nakomen van verplichtingen voortvloeiend uit het future contract. Van dag tot dag worden winsten en verliezen bijgehouden aan de hand van de slotkoers. Winst wordt onmiddellijk bijgeschreven op je effectenrekening. Bij een verlies moet de margin meteen worden aangevuld.

Kosten en belastingen

Per transactie moet je 0,27 procent beurstaks betalen, met een maximum van 800 euro. Wanneer de onderliggende waarde bestaat uit één of meer aandelen, dan ben je eveneens speculatiebelasting verschuldigd. In andere gevallen ben je daarvan vrijgesteld. Als laatste is er het makelaarsloon, dit verschilt van makelaar tot makelaar.

Wat zijn de voordelen van futures?

Het hefboomeffect zorgt voor het grootste voordeel bij futures. Met een kleine investering (de margin) kan je beleggen in de totale waarde van de onderliggende index of het onderliggende aandeel. Daardoor zijn erg grote winsten mogelijk als de markt gunstig verloopt.

Een ander voordeel is dat je op een erg eenvoudige manier kan beleggen in uiteenlopende zaken. Zo zorg je snel voor een gevarieerde beleggingsportefeuille.

Orders op een futuremarkt worden vlot geregeld en uitgevoerd. De markt is overzichtelijk en beleggers kunnen gemakkelijk inzicht krijgen in grafieken en analyses raadplegen.

Futures werken niet met financiële tussenpersonen. Er zijn geen mensen die er hun deel op willen verdienen. Hierdoor zijn de prijsverschillen tussen de aankoop- en verkoopkoers erg klein.

Ook zijn de openingstijden vaak heel erg ruim. Sommigen beurzen verhandelen 24 uur per dag, waardoor je nooit moet wachten tot ze opengaan.

De nadelen van futures?

De hefboom is ook meteen het grootste nadeel. Hierdoor kunnen je verliezen eveneens op heel korte tijd flink oplopen. Dit kan je wel opvangen door een stop loss-order te plaatsen. Door een stop loss order kan je het punt aangeven waarop je jouw verlies wilt nemen, zodat het niet verder kan oplopen. Op die manier hoef je niet constant alle koersen te volgen.

Een ander voordeel dat tevens een nadeel is, zijn de ruime openingstijden. Dit maakt het namelijk veel moeilijker om alles continue in de gaten te houden.

Simpel gezegd, bij futures zijn er meer verliezers dan winnaars: reken op een verhouding van ongeveer 70% verliezers tegenover 30% winnaars. Wil je dus beginnen met beleggen in futures, dan is het uitermate belangrijk dat je jezelf erg goed inleest. Volg bij voorkeur een studie over de onderliggende waarde, lees de nodige rapporten en vergelijk verschillende analyses met elkaar. Pas als je een uitgebreide kennis vergaarde, ben je klaar om met futures aan de slag te gaan én ervoor te zorgen dat jij bij de winnaars kan horen.

 

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.