Wil je als tiener investeren? Dan zijn hier tips voor jou én je ouders! - Rekening.be
tieners beleggen

Wil je als tiener investeren? Dan zijn hier tips voor jou én je ouders!

Ben jij een tiener die groter denkt dan krantenwijken en winkelrekken vullen? Kijk dan of beleggen wat voor jou is. In dit artikel lees je alle ins en outs en krijgen jij en je ouders alle tips die jullie nodig hebben.

Waarom investeren?

Geld brengt via een bankrekening niets meer op. Toch kiezen de meeste mensen er nog steeds voor om hun geld daarop te laten staan. Met een spaarrente die maximaal op 1 procent zit, lever je eigenlijk waarde in, aangezien de inflatie 1,5 procent bedraagt. Er zijn dus slimmere manieren om met je geld om te gaan. Als je het goed doen, is investeren daar zeker één van.

Ben je nog minderjarig? Dan kan je niet zelf investeren in zaken zoals aandelen en obligaties. Wel kan je alvast meekijken met je ouders en op die manier veel leren over investeren. Daarnaast kan je jezelf uitgebreid inlezen, zodat je dadelijk geïnformeerd aan de slag kan gaan.

Investeer niet al je geld

Wanneer je begint met investeren, is het belangrijk dat je niet meteen al jouw geld daarvoor gebruikt. In principe geldt dat je minimaal 3 tot 6 maanden vaste lasten moet kunnen dragen met je spaargeld. Als tiener heb je wellicht nog niet zo veel vaste lasten. Maar zet voor jezelf goed op een rij wat je de aankomende tijd aan geld nodig hebt. En ja, daar horen ook die nieuwe smartphone met mobile vikings abonnement en coole nieuwe schoenen bij. Spreek met jezelf een duidelijk budget af en stel expliciete doelen.

Time is money

Als tiener heb je nog veel tijd om te investeren. Dat is ook meteen het grootste voordeel wanneer je begint op jonge leeftijd. Dankzij samengestelde rente stapelt de rente van je investering zich namelijk op. Dus: hoe langer je investeert, hoe sneller de waarde stijgt. Investeer daarom altijd geruime tijd. Minimaal tien jaar, maar beter nog langer.

Bereken wat het jou op termijn oplevert

Je begint nu met investeren, maar natuurlijk wil je ook graag weten wat dit op termijn oplevert. Niet alleen vermindert het meteen jouw nieuwsgierigheid, maar als je weet wat je ermee kan verdienen, helpt het je ook om door te gaan met investeren. Online zijn er verschillende calculators te vinden. Daar voer je het bedrag in dat je (maandelijks) wilt investeren, het aantal jaren dat je van plan bent om te investeren en het verwachte rendement. De calculator vertelt je wat je op het einde van die termijn aan opbrengsten mag verwachten.

Investeren in obligaties

Als je net begint met beleggen, wil je wellicht zo weinig mogelijk risico lopen en vooraf weten waar je aan toe bent. Obligaties worden vaak gezien als de meest veilige beleggingsvorm. Bovendien wordt er van te voren een bepaalde rentevoet en looptijd vastgelegd. Het nadeel is dat je moet rekenen op een relatief laag rendement.

Bij een obligatie leen je geld uit aan een instantie of onderneming. De overheid maakt daar bijvoorbeeld veel gebruik van. Je kan jouw geld verliezen als de betreffende onderneming failliet gaat, maar omdat je vooraan staat bij de schuldeisers is die kans relatief klein.

Investeren in aandelen

Als je een lange beleggingshorizon hebt, zijn aandelen altijd een goede investering. Voor een tiener zijn aandelen dus een prima keuze, mits je nu al zeker weet dat je minstens tien jaar doorgaat met beleggen. Het nadeel van aandelen is dat het risico hoger ligt dan bij bijvoorbeeld obligaties. Omdat een dip in de beurs vrijwel altijd weer bijtrekt, zal je daar echter minder hinder van ondervinden wanneer je voor lange tijd belegt.

Met een aandeel koop je een ‘stukje’ van een bedrijf. Je bent dus voor een klein deel eigenaar van dat bedrijf. Doet de onderneming het goed, dan doe je het als belegger goed. Maar ook andersom: gaat het niet goed met het bedrijf, dan daalt de waarde van jouw aandeel. Door als tiener aandelen te bezitten, leer je hoe markten werken en hoe bedrijven geld verdienen. Bovendien leer je geduld uit te oefenen. Een aandeel kan namelijk op korte tijd waarde verliezen, maar de waarde zal over een langere periode bijna altijd stijgen.

Investeren in een beleggingsfonds

Wil je meteen een meer diverse beleggingsportefeuille, dan kies je het beste voor een beleggingsfonds. Bij een beleggingsfonds stop je samen met andere individuele beleggers je geld in een grote ‘spaarpot’. Een fondsbeheerder belegt dat geld dan in diverse aandelen en obligaties. Er zijn verschillende soorten fondsen. Zo richten bepaalde beleggingsfondsen eerder op aandelen en andere vooral op obligaties. Een fonds dat hoofdzakelijk belegt in aandelen heeft een hoger rendement, maar vanzelfsprekend ook een hoger risico.

Begin je eigen bedrijf

Een andere manier om geld te investeren als tiener is door een eigen bedrijf te beginnen. Natuurlijk brengt dat altijd risico’s met zich mee, dus je start best klein. Begin bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice, verkoop eieren van eigen kippen of open een Etsy winkeltje met zelfgemaakte kunst of juwelen. Houd goed bij wat je allemaal moet aankopen, zoals een tafel om je eieren op te presenteren of materialen voor de spulletjes die je op Etsy verkoopt. Daarnaast houd je al je inkomsten bij. Zo kan je zien wat je aan omzet hebt en wat je er netto aan overhoudt. Wanneer je als tiener start met ondernemen, leer je veel belangrijke (zakelijke) lessen.

Extra tips voor ouders

Tot slot geven we ouders graag nog enkele tips mee over hoe je kinderen leert omgaan met geld. Die basis hebben ze nodig bij het investeren, maar zal nog veel vaker nuttig blijken.

  • Laat je kinderen zo vroeg mogelijk omgaan met geld. Laat ze zelf hun spaarpot beheren en zaken kopen. Natuurlijk monitor je dit en stuur je bij waar nodig, maar geef je kinderen vrijheid waar het kan. Doen je kinderen het goed en verstandig? Laat dit dan ook weten. Geef complimenten en stimuleer om op die weg te blijven.
  • Om geld meer ‘tastbaar’ te maken, kan je een fysieke spaarpot gebruiken. Zo zien ze werkelijk hun geld toenemen, wat stimuleert om te sparen.
  • Geef je kinderen al vroeg zakgeld en bouw dit op naarmate ze ouder worden. Zorg er wel voor dat het budget beperkt genoeg is, zodat ze moeten nadenken over waaraan ze het uitgeven. Maak daarover ook duidelijke afspraken met je kinderen.

 

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.