Zo kan je een lening samenvoegen

Zo kan je een lening samenvoegen

Een hypothecaire lening voor je woning, een autolening en daarbovenop nog een lening voor die nieuwe smartphone. Allemaal maandelijkse aflossingen met een verschillend bedrag, bij een andere bank en met verschillende voorwaarden. Maar wel allemaal betalingen die je zeker niet mag vergeten. Het is dan ook normaal dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig bestaat er iets dat het voor jou veel gemakkelijker maakt: je leningen samenvoegen.

Leningen samenvoegen spreekt voor zich: alle verschillende schulden samenbrengen tot eenzelfde lening. Er is maar één schuld tegen één tarief en met een lagere JKP. Verschillende banken bieden het tegenwoordig aan. Maar wat als je leningen hebt lopen bij verschillende banken? Je kan dit oplossen door ze af te kopen. Je denkt misschien wel “weeral een kost”. Maar als je nood hebt aan een duidelijk overzicht en wilt besparen op de kosten die de verschillende leningen meebrengen, denk je toch beter eens aan samenvoegen.

Tip! CETELEM biedt verschillende leningen aan:

AanbiederInformatieBekijk alle voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).
Daar kunt u gratis uw lening simuleren
aan aantrekkelijke tarieven
Let op: geld lenen kost ook geld!

Hoe werkt het?

Het klinkt allemaal simpel, maar hoe begin je er eigenlijk aan? Allereerst zet je best alles zelf op een rij. Welke leningen lopen er? Hoeveel bedraagt de rente? Hoelang loopt de lening nog en wat zijn de bijkomende kosten? Als je dat allemaal goed opgelijst hebt, doe je een aanvraag bij de bank tot hergroepering van je lening. Wanneer de bank je aanvraag aanvaard, zal je nog een aantal ondersteunende documenten moeten geven. Nadien krijg je  een aflossingsplan opgestuurd en zal je dat moeten ondertekenen. Daarna heb je al je leningen gewoon in één lening samengevoegd.

De meeste banken bieden het aan, maar ze hebben wel allemaal hun eigen voorwaarden. Je maakt dus best eens een goede vergelijking. Tegenwoordig kan je zelfs al bij een paar banken een online simulatie maken en ontdekken wat je voordeel kan zijn.

Kan ik iedere lening samenvoegen?

Ja, iedere lening kan samengevoegd worden. Zowel de persoonlijke leningen, de hypothecaire leningen, de verkopen op afbetaling en de kredietopeningen kunnen allemaal samen. Maar zoals eerder gezegd: iedere bank heeft zijn eigen voorwaarden. Je vraagt het dus best nog even na bij jouw bank.

Voor- en nadelen

Zoals je al gemerkt hebt, heeft het samenvoegen van leningen veel voordelen. Zo is alles veel duidelijker, kan je de maandelijkse aflossingen verlagen, is er een voordeligere intrestvoet en is er maar een instantie waar je op moet rekenen.

Tip! CETELEM biedt verschillende leningen aan:

AanbiederInformatieBekijk alle voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS).
Daar kunt u gratis uw lening simuleren
aan aantrekkelijke tarieven
Let op: geld lenen kost ook geld!

Maar het samenvoegen heeft ook een aantal nadelen. De grootste nadelen zijn: door het samenvoegen wordt de duurtijd langer en komen er kosten bij kijken, onder andere voor het afsluiten van een nieuwe lening. Maar je mag ook zeker niet vergeten dat je op het einde van de rit meer zal betalen. Dat komt door de hogere intrestvoet en door de langere termijn, hierdoor betaal je meer intresten.

Het zal dus wikken en wegen zijn tussen de voor-en nadelen. Verkies je een gemakkelijk overzicht bij een bank met een enkele intrestvoet? Of vind je het toch de moeite niet waard omdat je op het einde van de rit meer zal betalen? De keuze is aan jou!

Ook interessant

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.